“Šest putnika aviona preusmerenog ka Minsku nije stiglo u Viljnus…”

1

(Beta-AP) – Beloruski opozicioni aktivista Roman Protasevič, njegova devojka i još četiri putnika na letu od Atine do Vilnjusa nisu se ponovo ukrcali u tu letelicu nakon što je ona preusmerena ka Minsku, objavile su večeras litvanske vlasti.

Nakon što je avion danas preusmeren ka Minsku, navodno zbog pretnje bombom, vlasti Belorusije su na aerodromu uhapsile Protaseviča, novinara i koosnivača kanala u aplikaciji Telegram, ključnog za razmenu informaciju među protivnicima predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Beloruske vlasti su prošle godine proglasile taj kanal za ekstremistički pošto je korišćen za organizaciju masovnih demonstracija protiv Lukašenka.

Protaseviču, koji je ranije pobegao iz Belorusije u Poljsku, preti kazna zatvora do 15 godina.

Lukašenko je danas objavio da je lično naredio da lovac MiG-29 otprati do aerodroma u Minsku taj avion kompanije Rajaner.

Lideri EU i NATO su oštro osudili postupak beloruskih vlasti.

Nakon apela brojnih evropskih zemalja da Belorusija svima na tom letu omogući nastavak puta, avion je posle podne poleteo iz Minska ka Vilnjusu, ali se u letelicu nije vratilo šest putnika.

Ministar odbrane Litvanije Arvidas Anusauskas rekao je da su u Minsku putnici izašli iz aviona i da se u njega nisu vratili Protasevič, njegova devojka i još četiri osobe.

“Otkrićemo ko su preostale četiri osobe koje nisu putovale sa ostalima. Litvanija je pokrenula istragu kako bi utvrdila šta se zaista desilo u tom avionu”, naveo je Anusauskas na Fejsbuku.

Lukašenkov kabinet je ranije naveo da je pretnja bombom primljena dok je avion bio iznad Belorusije, a zvaničnici Belorusije su kasnije naveli da u avionu nije pronađen eksploziv.

Beloruska opozicija, Litvanija i još nekoliko evropskih država optužili su vladu u Minsku da je otela avion radi hapšenja Protaseviča.

Vlast Belorusije tvrdi da je posada aviona odlučila da sleti u Minsk, dok je Rajaner saopštio da je beloruska kontrola leta dala instrukcije posadi da krene prema glavnom gradu.

Beloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se takođe sklonila iz zemlje, pozvala je Međunarodnu civilnu avijaciju da otvori istragu.

“Apsolutno je očigledno da je ovo operacija specijalnih službi sa ciljem otimanja aviona radi hapšenja aktiviste i blogera Ramana Prataseviča. Niti jedna osoba koja leti iznad Belorusije ne može da bude sigurna u svoju bezbednost”, navela je Tihanovska.

Beloruska vlast, na čelu s autoritarnim Lukašenkom, započela je oštar obračun sa neistomišljenicima kada su posle predsedničkih izbora 9. avgusta širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Protesti zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 odsto glasova, trajali su do dolaska oštre zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima. Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla.

Na meti vlasti, i nakon što su protesti zamrli, našli su se i nezavisni mediji i novinari. Vlast je prošle nedelje uhapsila 11 zaposlenih popularnog beloruskog portala TUT.

1 KOMENTAR

Comments are closed.