Ser Bobiju Čarltonu dijagnostikovana demencija

0
Printscreen/YouTube/History of football

Ser Bobiju Čarltonu, legendarnom fudbaleru Mančester junajteda i jednom od najvećih fudbalera Engleske reprezentacije, dijagnostikovana je demencija, prenosi Independet.

To je za britanski Telegraf objavila njegova supruga, neposredno nakon nedavne smrti njegovog bivšeg saigrača iz Junajteda Nobija Stilsa i njegovog starijeg brata Džeka Čarltona, kojima je takođe dijagnostikovana demencija nekoliko godina ranije.

Čarlton (83), koji je preživeo Minhensku tragediju 1958. godine, čitavu karijeru proveo je u Mančester junajtedu i odigrao je svaki minut za selekciju Engleske na Svetskom prvenstvu 1966. godine, na kom su Englezi, kao domaćini, osvojili trofej, a Čarlton kasnije osvojio Zlatnu loptu.

Za reprezentaciju Engleske postigao je 49 golova na 106 mečeva, dok je za “Crvene đavole” nastupio na 758 utakmica i protivničku mrežu zatresao 249 puta.

Čarlton je sve do prošle godine redovno prisustvovao mečevima Junajteda.

Tomi Čarlton, mlađi brat Džeka i Bobija, govorio je o vezi između demencije i fudbala ranije ove godine.

“Teško je ne pomisliti da je to povezano sa mnogobrojnim udarcima glavom tokom karijere”, rekao je Tomi Čarlton.

“Četiri strica su igrala fudbal i svi su oboleli od demencije u kasnijem periodu života, siguran sam da je povezano. Ipak, ne bi to ništa promenilo, i da su to znali, kao i Džek, i dalje bi to činili, voleli su fudbal”, zaključio je Toni,