Albanija se nalazi na ivici najveće krize od građanskog rata 1997. godine prouzrokovanog krahom piramidalnih štedionica. Balkanska zemlja bi poslednjeg dana juna, kada su predviđeni lokalni izbori, mogla opasno da se približi građanskom ratu. Lider opozicije Ljuljzim Baša i njegov mentor, koji vuče konce iza kulisa, Sali Beriša, zajedno sa bračnim parom Meta–Krimadi, posle serije pogrešnih poteza na putu su da naprave još jedan koji bi mogao da proizvede nesagledive posledice, uključujući i ulične nemire sa upotrebom oružja.

Baša i Beriša su impulsivnim i nepromišljenim odlukama omogućili premijeru Ediju Rami da dobije dvotrećinsku većinu u parlamentu koja mu dozvoljava da blokira odluke predsednika Ilira Mete. Sa opozicionim bojkotom lokalnih izbora, Rama bi mogao da dobije još jedan poklon: kompletnu vlast na lokalu, u sredinama gde tradicionalno Demokratska partija (DP) dobija izbore već decenijama.

Napuštanje parlamenta je jedan od najvećih političkih autogolova u novijoj albanskoj istoriji. Baša je prevideo ustavne promene iz 2008. godine. One omogućavaju da poslanici koji podnesu ostavke budu zamenjeni kandidatima koji nisu prošli na stranačkim listama. Lideri najvećih albanskih stranaka (Socijalističke i Demokratske partije) određuju kandidatske liste tako što u vrh spiska, odnosno do broja koji ima realne šanse da se nađe u zakonodavnom telu, stavljaju svoje verne političke saborce. U drugom delu liste se po pravilu nalaze stranački disidenti, nestranačke ličnosti, osobe koje svojom popularnošću mogu da privuku glasove, bez opasnosti da budu izabrane i prave probleme u parlamentu.

Odluka DP da njeni poslanici podnesu ostavke, omogućila je kandidatima koji nisu prošli na prethodnim izborima, da uđu naknadno u parlament. Naravno, veliki deo njih ne samo da se oglušio o stranačku disciplinu, već su i direktno podržali premijera Ramu, što se videlo na glasanju o poništavanju odluke Mete o otkazivanju lokalnih izbora.

Evropske diplomate, koje prate balkanski dosije, strahuju da bi Baša mogao da se opredeli da zaigra na kartu vaninstitucionalnog pokušaja osvajanja vlasti. Demokratska partija nema, u ovom momentu, šanse da pobedi na parlamentarnim izborima, čak i da oni budu prevremeno raspisani. Baša i Beriša su toga svesni, zato i ne traže izjašnjavanje građana već pokušavaju da preko „ulice“ dođu na vlast. Međutim, bojkot lokalnih izbora je dvosekli mač. S jedne strane se dovode do usijanja tenzije, a s druge se rizikuje gubitak vlasti u velikim gradovima i tradicionalnim uporištima DP. Odnosno, ugrožavanje opstanka stranke budući da je ona bazirana na tipičnoj klijentelističkoj filozofiji.

Ceo tekst u aktuelnom broju Nedeljnika. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jezikuTagovi

Komentar(1)

  1. Čitalac
    22. juna 2019. 18:07

    "Senka građanskog rata nad zemljom orlova: Šta znamo o krizi u Albaniji – Čitajte u Nedeljniku" ...- O, RADOSTI SRPSKE! O, SREĆE SRPSKE! I ŠTA KAŽEŠ . RAT? OOO, RADOSTI SRBINOVE!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.