Selekcije Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox na 29. Festivalu evropskog filma Palić

  0
  Foto: Stilovi iz filma

  U okviru 29. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcije Novi evropski dokumentarni film, koji donosi najbolje dokumentarce s evropskog kontinenta, kao i Eco Dox, program baziran na evropskim dokumentarnim ostvarenjima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Selektor oba programa je Igor Toholj.

  U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi “Za mnoge” austrijskog reditelja Konstantina Vulfa, “Ako si muško” (Simon Panay, Francuska), “Okreni telo ka suncu” (Alona Van Der Horst, Holandija), i “Neispričana priča Fatme Kajači” (Orhan Tekeoglu, Turska).

  O ovoj selekciji Igor Toholj kaže: „Sumorna geopolitička budućnost našeg kontinenta je izvesna. Fokus reditelja evropskog dokumentarnog filma je pored ovoga usmeren ka univerzalnim i još uvek nedovoljno eksploatisanim temama kao što su eksploatacija maloletne radne snage, socijalna pravda, pitanje indivudualnih sloboda izvan kolektiviteta. Od debitanata do priznatih autora, ova selekcija nas upućuje da, i baš kao i što naziv filma Allone Van Der Horst kaže, okrenemo svoje telo i pogled ka suncu, ne bismo li jasnije videli obrise budućnosti neretko kroz prizmu prošlosti, jer se one, kako se u našoj nedavnoj istoriji pokazalo u Evropi uvek prepliću”.

  Selekcija Eco Dox predstaviće ostvarenja “Ovo je naša kuća (Lamia Šabić, Diogo Pereira i Luciano Perez Savoy, BIH), “Srca nam povezuje eksplozija zvezda” (Jennifer Rainsford, Švedska), “Iz divljeg mora” (Robin Petre, Danska), “Monoblok” (Hauke Welder, Nemačka), “Pečurka govori” (Marion Neumann, Švajcarska)

  Foto: Stilovi iz filma

  Igor Toholj je svoj izbor za program Eco Dox obrazložio rečima: „Veoma aktuelne ekološke teme i ove godine zauzimaju važno mesto u ovom programu. Razni su načini i stilski raznovrsni pristupi na koje su autori dokumentarnih filmova ukazivali na ozbiljnost i neodrživost trenutne situacije. Neke daleke pojave su u međuvremenu postale deo našeg neposrednog okruženja i svakodnevice. Od površinskih kopova koji ugrožavaju staništa ljudi, preko esencijalnih pitanja ljudske ishrane, ugroženih vrsta živog sveta u okeanima, sve do stilizovanog dokumentarnog eseja “Srca nam povezuje eksplozija zvezda”  čiji naslov sublimira važnost svesti o univerzalnoj prirodi života na zemlji, Eco Dox predstavlja samo jednu važnu česticu kreativnog napora da se kroz formu dokumentarnog filma ukaže na dramatičnost trenutka u kome živimo”.

  Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

  Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

  Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.