Selaković: “Uveren sam da će ustoličenje mitropolita Joanikija proći bez nemilih situacija”

0

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da ne želi da veruje da će doći do nemilih situacija prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju.

Povodom tenzija u Crnoj Gori pred najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija, 5. septembra na Cetinju, Selaković je televiziji Pink rekao da “bilo kakve nemile situacije nikome ne bi donele dobro”.

“To nikome ne donosi dobro, ali zaista nikome, i voleo bih da 5. septembra sve prođe u miru i božjem redu i poretku. To je važno i za ceo region i za naš narod. Preko 180.000 Srba i Srpkinja živi u Crnoj Gori, to su naša braća i sestre”, kazao je Selaković.

Naveo je da Srbija “želi svakome mir, i onima koji su etnički Crnogorci, i onima koji su etnički Srbi” i dodao da je “uveren da će se iznaći snage i mogućnosti da ustoličenje mitropolita prođe onako kako treba”.

U Crnoj Gori su prethodnih nedelja povećane tenzije između pristalica i protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

Pristalice ustoličenja na Cetinju navode da je apsolutno pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da tu ceremoniju obavi u Cetinjskom manastiru, svom vekovnom sedištu, dok protivnici kažu da bi to bio “okupatorski čin u simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne slobode”.