Poslanik Evropskog parlamenta iz Mađarske Jožef Šajer napustio je stranku Fides. Ali taj slučaj simbolizuje licemerje i dvoličnost u državi u kojoj Viktor Orban huška protiv EU i morališe protiv homoseksualaca.

S kim i s koliko osoba će neki političar sporazumno da ima seksualne odnose i na koje legalne seksualne zabave on ide – to je u tolerantnoj i slobodarskoj Evropi privatna stvar. Osim ako on licemerno jedno govori u javnosti, a drugo radi. Onda od njegovog privatnog života nastaje politikum.

Jedan takav politikum je sada postao privatni život mađarskog desno-konzervativnog poslanika u Evropskom parlamentu Jožefa Šajera, čoveka od velikog poverenja mađarskog premijera Viktora Orbana. U mađarskoj javnosti Šajer je poznat po svojim strogo tradicionalističkim i desno-konzervativnim stavovima. On je nakon 2010. sastavljao novi hrišćansko-konzervativni ustav Mađarske koji sadrži i jedan homofobni deo o porodici.

Prošlog petka uveče, Šajer je u Briselu posetio jednu seks-žurku, koja je bila ilegalna zbog ograničenja uvedenih zbog pandemije. Belgijski mediji govore o „gengbeng-žurci, većinom homoseksualnih muškaraca. Na zabavi u stanu iznad jednog bara za homoseksualce bilo je dvadesetak osoba. Pošto su se komšije žalile zbog buke, u stan je upala policija, zapisala lične podatke većinom golih muškaraca i naredila da se raziđu.

Šajer je prilikom upada policije polugo pobegao kroz prozor i spustio se niz oluk, pri čemu je povredio ruku. Ubrzo ga je uhapsila policija, bez dokumenata, a u njegovoj torbi su nađene tablete ekstazija. Otpratili su ga do stana gde je pokazao svoj diplomatski pasoš. U nedelju je mađarski poslanik objavio saopštenje da s krajem godine podnosi ostavku na poslaničku dužnost. Obrazložio je to, između ostalog, „sve većim psihičkim pritiskom“. A u utorak se onda saznalo za stvarne razloge njegove odluke, koje je prećutao. Nakon toga je u sredu (2.12.) napustio i svoju stranku Fides.

Jedan od osnivača Orbanove stranke

Šajerova afera u Mađarskoj je izazvala jedan od najtežih političkih potresa u protekloj deceniji koju je obeležio Orban. Ali, ona prije svega pokazuje licemerje i dvostruki moral Orbanovog sistema na primeru jednog od njegovih najvažnijih političara: Šajer je 1988. bio jedan od 37 osnivača Orbanove stranke „Savez mladih demokrata“ Fides i jedan je od malo njih iz toga vremena koji su još aktivni. Tih nekoliko ljudi, među koje spada i predsednik parlamenta Laslo Kover i zloglasni rasistički publicista Žolt Bajer, čine Orbanovu kliku.

Šajer je, osim toga, bio važan čovek za umrežavanje u Briselu i zagovornik Orbanove evropske politike. Osim toga, on je muž Tunde Hando, koja je do nedavno bila najvažnija osoba u mađarskom pravosuđu. Ona je do 2019. bila predsednica mađarskog Nacionalne pravosudne kancelarije (OBH) i bitno je uticala na pravosudnu reformu kojom su sudovi potpali pod uticaj vlade.

Ultrakonzervativni stavovi

Šajer nije radikal niti je teoretičar zavera, kao što je to recimo predsednik parlamenta Kover. Ali nikada nije bilo nikakve sumnje da su njegovi stavovi ultrakonzervativni. U Briselu je često veoma energično zastupao Orbanovu nacionalističku, etnicističku i hrišćansko-fundamentalističku ideologiju.

Legenda kaže da je on napisao mađarski ustav na svojim putovanjima između Budimpešte, Brisela i Strazbura. U prvom delu mađarskog ustava o temeljima mađarske države postoji deo koji brak definiše isključivo kao životnu zajednicu muškarca i žene, brak kao temelj porodice, a porodicu kao pretpostavku održanja nacije.

Crvena linija za homoseksualce

Homofobija je u Mađarskoj od 2010. čvrst deo vladine politike, ali ne tako istaknuto kao u Poljskoj. Proteklih godina Orban je povremeno davao primitivno-omalovažavajuće primedbe o homoseksualnosti, ali nije se spuštao na agresivan nivo kao publicista Bajer ili predsednik parlamenta Kover.

Ali, poslednjih meseci izgledalo je da se Orban ugledao u Poljsku i da homofobiju želi da više stavi u centar svoje retorike. U oktobru je po prvi put homoseksualce uporedio s pedofilima. U jednom intervjuu je rekao da su Mađari prema homoseksualcima tolerantni i strpljivi, ali da ipak postoji crvena linija: „Oni bi trebalo da puste našu decu na miru.“

Sve više homofobije u medijima

Nedavno je Orbanova vlada inicirala dopunu član o porodici u mađarskom ustavu. Tamo bi sada trebalo da piše: „Majka je žena, otac je muškarac“. Mediji bliski vladi šire sve više homofobnih sadržaja. Još u maju parlament je prihvatio zakon koji zabranjuje promenu pola upisanog prilikom rođenja.

Šajerova afera sada je stigla u nezgodno vreme, i to ne samo zbog te homofobne ofanzive Orbana i njegove vlade. Nakon mađarskog i poljskog veta na budžet EU, premijer vodi i novu antievropsku kampanju u kojoj se pred domaćom politikom poziva na moral.

Posledice afere

Ako se uvede mehanizam za poštovanje načela pravne države, EU će postati „novi Sovjetski Savez“, tvrdi Orban. On optužuje Uniju da želi da uspostavi diktaturu političke korektnosti u kojoj više neće da važe hrišćanske, tradicionalne i porodične vrednosti, a kaže još i da levo-liberalni establišment EU želi da stvori ljude bez boga i identiteta.

Orban je oštro reagovao na najnoviju aferu i u sredu izjavio da je Šajerovo ponašanje „neprihvatljivo“ i da se ne može opravdati. Tek će s videti kako će se ta afera odraziti na mađarske unutar-političke prilike. Naime, zbog seks-afere jednog lokalnog političara s prostitutkama, Fides je pre godinu dana katastrofalno izgubio lokalne izbore.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.