Šekler o majmunskim boginjama u Srbiji: “Pa šta, lakše je dobiti šugu ili vaške”

0
PrintScreen/YouTube/KTV Televizija

Virusolog Milanko Šekler rekao je da bi odgovor na prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji trebalo da bude – “pa šta”, te da nema razloga za paniku. On je kazao da je lakše dobiti šugu ili vaške nego majmunske boginje.

Srbija je 40. zemlja u kojoj su se pojavile majmunske boginje. Virus je izolovan u Institutu „Torlak „, a prvi slučaj je potvrđen kod muškarca koji je boravio u Nemačkoj.

„Apsolutno je bespotrebno dizanje bilo kakve panike. Slučaj je importovan, što znači da se čovek zarazio van Srbije, da je došao i pokazao simptome. Preduzete su mere i sprečeno je dalje zaražavanje. Nema nikakvog razloga da se posebno brinemo“, istakao je Šekler, prenosi RTS.

Objašnjava da se virus “nesretno zove majmunski” jer su majmuni u ovom slučaju žrtve kao i ljudi.

“Prvi slučajevi ove bolesti su 1958. godine registrovani kod majmuna, a sedamdesetih kod čoveka. Rezervoar za ovu bolest je poprilično misteriozan još uvek, ali verovatno se radi o glodarima – povećim pacovima koji žive u tom delu Afrike”, kaže Šekler.

Ističe da povremeno virus pređe sa majmuna na ljude, naročito često i lako u Africi jer se tamo tom vrstom majmuna i hrane.

Šekler kaže da ne treba previše razmišljati ni o sastanku koji će održati Svetska zdravstvena organozacija jer smatra da nema uslova da se proglašava epidemija na nivou sveta. Ističe da je genom ovog virusa veoma komplikovan, ali i vrlo stabilan, pa ne podleže lako mutacijama.

“Da bi se desila izmena treba čudo da se desi, tako da nećemo imati situaciju da se bojimo mutacija. Treba zdravstvena služba to da prati, ali nema nikakvog razloga za paniku, bolest se ne prenosi tako lako. Usudio bih se da kažem da ćete lakše dobiti vaške ili šugu nego majmunske boginje. Ljudi ne treba da imaju bilo kakav strah i ne treba da pravimo situaciju kao da iz kovida ulazimo u majmunske boginje. Ne ulazimo u ništa, to vam ja garantujem”, naglašava Šekler.

Ističe da su oni koji su primili vakcinu protiv velikih boginja zaštićeniji od majmunskih boginja, što je, kako kaže, dokaz da je virus stabilan jer vakcina koja štiti od boginja koje su srodne majmunskim ima uticaj i posle nekoliko decenija.

Kontakti nisu u karantinu

Doktorka Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da se inficirani pacijent nalazi na lečenju u jednoj bolnici u Beogradu i da je dobrog opšteg stanja, pa se uskoro očekuje i njegov otpust iz bolnice.

“Slučaj je importovan. Mi smo sve mere preduzeli po pitanju njegovih kontakata i oni su pod zdravstvenim nadzorom, tako da nema razloga za bojazan”, ističe doktorka Maris.

Objašnjava da kontakti zaraženog nisu u karantinu ili samoizolaciji pošto osobe koje su u inkubaciji nisu zarazne.

Kaže da se u prvoj fazi bolesti javlja povišena teelsna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i leđima, uvećane limnfne žlezde i izrazita slabost.

“U drugoj fazi bolesti nastaju kožne promene. One mogu biti različite. Mogu biti promene i crvenilo u nivou kože ili iznad nivoa kože na svim delovima tela ili na sluznici”, navodi doktorka Maris.