Šef ukrajinske spasilačke ekipe: “U ruskom udaru na tržni centar 16 mrtvih”

0
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

(Beta-AFP) – Broj mrtvih u ruskom udaru na tržni centar u Kremenčuku u Ukrajini porastao je na 16, a najmanje 59 osoba je povređeno, rekao je noćas šef ukrajinske spasilačke službe.

“Do sada znamo za 16 mrtvih i 59 povređenih od kojih je 25 hospitalizovano. Inforamcije se stalno ažuriraju”, rekao je Sergij Kruk preko Telegrama. 

Spasioci se uglavnom koncentrižu na spasavanje, uklanjanje ruševina i gašenje požara, rekao je on i dodao da sve interventne jedinice rade bez prestanka, 24 časa.

“Ponavljam još jednom nemojte zanemarivati vazdušne uzbune”, rekao je on. 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da je procenjeno da je bilo oko 1.000 civila u tržnom centru u vreme ruskog napada oko 15.50 sati po lokalnom vremenu (14.50 po srednjoevropskom). On je rekao da je u napadu ubijeno najmanje 13, a ranjeno više od 40 osoba.

Ukrajina je zatražila da se u utorak održi hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog ruskog granatiranja civilnih objekata u Kijevu i Kremenčuku.

Lideri G7 ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta koji su bili na samitu u Nemačkoj osudili su napad kao “gnusan” i naveli, u zajedničkom saopštenju, da neselektivni napadi na nedužne civile predstavljaju ratni zločin.