(Beta-AFP) – Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhan Gebrejesus upozorio je danas da sama vakcina neće biti dovoljna za pobedu nad pandemijom koronavirusa.

„Vakcina će dopuniti ostale alatke koje imamo, a neće ih zameniti“, rekao je Gebrejesus na sastanku izvršnog saveta SZO.

Kad je reč o vakcini, izvršni direktor je, kao i nekoliko njegovih zamenika, poslednjih dana nastojao da smanji optimizam nakon što su laboratorije Fajzer (Pfizer) i Bajontek (BioNTech) objavile da je njihova vakcina, koja je u trećoj fazi ispitivanja, efikasna 90 odsto.

„U početku će količine biti ograničene i zato će medicinsko osoblje, starije i rizične osobe imati prioritet i nadamo se da će to smanjiti broj umrlih i omogućiti zdravstvenim sistemima da izdrže“, istakao je Gebrejesus i upozorio da će „i dalje ostati puno prostora za delovanje virusa“.

On je zato pozvao da se prerano ne ukidaju mere kojima se kontroliše širenje koronavirusa poput testiranja, karantina, praćenja kontakata.

Novi talas pandemije primorao je zemlje da preduzmu dodatne restrikcije kako bi obuzdale širenje virusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.