Šef SZO: “Pompeova izjava da sam kupljen od strane Kine je lažna i neprihvatljiva”

0
Foto Profimedia

Šef Svetske zdravstvene organizacije odbacio je danas kao “neistinite i neprihvatljive” navodne izjave državnog sekretara SAD Majka Pompea gde ga optužuje da je “kupljen” od strane Kine.

“Ti komentari su neistiniti, neprihvatljivi i bez ikakvog osnova”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus na konferenciji za novinare upozoravajući još jednom protiv bilo kakve “politizacije” pandemije koronavirusa.

Prema britanskim listovima Tajms i Dejli Telegraf, američki šef diplomatije je u utorak oštro napao Svetsku zdravstvenu organizaciju za vreme sastanka iza zatvorenih vrata sa britanskim poslanicima u Londonu.

Prema tim izvorima Pompeo je nazvao organizaciju “političkom” optužio doktora Tedrosa da ga je “kupila kineska vlada” kojoj duguje svoj izbor na čelo SZO 2017. 

Tedros je rekao da je za SZO najvažnije spasavanje života.

“Ako postoji jedna stvar koja je nama zaista važna i treba da bude važna celoj međunarodnoj zajednici to je spasavanje života. I SZO neće dozvoliti da joj bude skrenuta pažnja ovim komentarima”, prenosi AP.

Tedrosov odgovor Pompeu jedna je od njegovih najotvorenijih izjava posle ponovljenih kritika administracije predsednika Donalda Trampa upućenih toj agenciji UN za zdravstvo, navodi AP.

Poslednjih meseci Trampova administracija više puta je kritikovala odgovor SZO na pandemiju i njenu navodnu poslušnost Pekingu. SAD su 8. jula zvanično počele proceduru izlaska iz organizacije koju su finansirale decenijama. Time su sprovele u delo pretnje Trampa ove pretnje koji je najavio povlačenje SAD iz agencije u maju.

(Beta)