Šef proruskih separatista objavio da je stigao u Marijupolj

0
(Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

(Beta-AFP) – Vodja jedne od dve proruske separatističke republike na istoku Ukrajine objavio je danas da je stigao u Marijupolj, grad koji nedeljama ruska vojska drži pod opsadom, da bi nadgledao distribuciju humanitarne pomoći civilima.

U video snimku koji je objavilo “ministarstvo informisanja” separatističke oblasti Donjeck prikazuje se vodja Denis Pušilin u poseti centru za humanitarnu pomoć koji drži ruska vojska postavljen u hangaru, i desetine civila kako dobijaju prehrambene proizvode.

Agencija Frans pres navodi da za sada nije bilo moguće proveriti tačnost tog izveštaja.

Prema separatističkim medijima sa Pušilinom je bio visoki zvaničnik ruskog parlamenta Anderej Turtčak, i ruski poslanik Dmitrij Sablin.

“Denis Pušilin i ruske zvanice proverili su rad centra za humanitarnu pomoć za stanovnike Marijupolja koji organizuje politička partija Jedinstvena Rusija”, partija Vladimira Putina, preneo je separatistički portal DNR onlajn.

Kako se navodi ljudi su dobili hleb, vodu i najpotrebnije proizvode, medicinsku pomoć, poljsku kuhinju i generatore da napune telefone.

Nekoliko sati pre toga vodja ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov je rekao da su njegove snage preuzele gradsku kuću Marijupolja, grada koji je velikim delom razoren u borbama i gde stanovnicima nedostaje sve.

Frans pres navodi da je za sada nemoguće potvrditi te informacije iz nezavisnih izvora.