Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je „Nikola Tesla hrvatski i američki naučnik, rođen u Smiljanu u Hrvatskoj gde se školovao i da bi „Srbja trebalo da bude ponosna“ na to što će se njegov lik naći na hrvatskoj kovanici evra, prenosi portal Indeks.

Reagujući na izjavu Narodne banke Sbije da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, ako hrvatska postane članica evrozone, „predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda“ i preduzet određene mere, Grlić Radman je rekao da zna šta bi bio razlog tužbe.

„Ne znamo kakve veze ima Nikola Tesla sa Srbijom“, rekao je Grlić Radman.

Komentara

 1. Ime
  23. jula 2021. 22:06

  Gospon vrlo dobro zna da je Teslin otac bio pravoslavni svestenik i da je Tesla rekao da je ponosan na svoje srpsko poreklo.

 2. Tasa
  23. jula 2021. 22:33

  Tesla nije rodjen u Hrvatskoj. Ja sam ponosan sto ce Tesla biti na Evru, a jos sam ponosniji sto u centru ZG stoji spomenik jednom pravom Srbinu Jelacic Josipu ,opet hvala hrvatskoj. Zamolio bih HR. Vlast da stave i Rudjera Boskovica,a i Franju Jozifa kao svog jedinog Cara, a i kralja Aleksandra kao jedinog,koji je postojao,pravog hrvatskog kralja.

 3. Bobby
  24. jula 2021. 09:54

  Разумљиво је да ви тамо то не знате. Музеј је у Београду, добродошли да се научите. Ипак није лепо дичити се глупошћу. Ту су докази и видећете колико ту веза има, почев од оне најважније, да је он етнички Србин. Да, родио се на териоторији некакве царевине, нестаде је, данас је то некаква друга земља, а шта ће од ње бити сутра, видећемо, углавном, то шта је он, да се промени не може, а назвање територије, увек, то ви бар знате, и поред "тисућљетњег" сневања.

 4. Довна
  24. jula 2021. 15:22

  Господе Боже!!! Докле иде лудило? Не треба се нервирати због глупости изговорених од стране јадне персоне. Тесла је давно рекао све што је требало. Само још Хрвати да кажу како су усташе Тесли побиле све у истом том Смиљану...

 5. ilija čvorović
  25. jula 2021. 06:14

  a kakve veze ima sa hrvackom? da li bi se Tesla ponosio sa tom hrvackom danas? u vreme kad se taj Tesla rodio živelo je 50% pravoslavnih srba na teritoriji koja se danas zove hrvacka. šta bi rekao Tesla što danas ima samo 3% pravoslavnih srba? šta bi rekao za genocid u drugom svetskom ratu u Jasenovcu i nizom drugih logora? Pri čemu i danas se taj zločin relativizuje. šta bi rekao za slavljenje oluje etničkog čišćenja srba? šta bi rekao za rušenje spomenika u smiljanu? šta bi rekao na to da danas nema ni jednog potomka Tesla na teritoriji koja se danas zove hrvacka? šta bi rekao za primitivno divljanje hrvata zbog ćirilice? Ej bre hrvati niste zaslužili ni da mu ime pomenete!! Zbog svih pomenutih stvari nema on ništa sa vama ni ti vi sa njim! Stavite vi na novčanica ono što jeste vi.. ogledalo vaše vaš ante pavelić, maks luburuć, sotona fra majstorivić, ljubo miloš, mile budak... to je vaše. zbog takvih ne zaslužujete da Tesla bude vaš!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.