Šef hrvatske diplomatije: “Moguće prelivanje krize na Balkan, proširenje EU ključno”

0
EPA-EFE/TOMS KALNINS / POOL

(Beta) – Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman upozorio je na moguće prelivanje ukrajinske krize na Zapadni Balkan i dodao da je nastavak proširenja EU na to područje ključno.

„Posebno bih izdvojio Bosnu i Hercegovinu i sprovođenje nužnih reformi izbornog zakona kako bi sve strane poštovale mirovne sporazume i međunarodno pravo“, rekao je hrvatski ministar posle razgovora sa poljskim kolegom Zbignjevom Rauom u Varšavi, prenela je Hina.

Rau je rekao da će Poljska promovisati evropske vrednosti na Zapadnom Balkanu i aktivno pomagati zemlje koje su na evropskom i evroatlanskom putu. Dvojica ministara rekla su da Hrvatska i Poljska stoje uz pravednu borbu ukrajinskog naroda za slobodu i samoodređenje.

Grlić Radman je nazvao rusku invaziju na Ukrajinu „agresijom na globalnu sigurnost i svetski poredak“.

“Kao članice EU-i NATO, stojimo uz Ukrajinu i ukrajinski narod u njihovoj pravednoj borbi za slobodu i samoodređenje”, izjavio je Grlić Radman.

Rau je rekao da je “ilegalna i ničim izazvana” ruska intervencija na Ukrajinu dosad neviđena pretnja bezbednosti Evrope.

“Poljska i Hrvatska će s partnerima i savezniima blisko sarađivati u pružanju sveobuhvatne pomoći Ukrajini i uvođenju snažnih sankcija protiv ruske agresije”, istakao je poljski ministar.

Dvojica ministara saglasila su se da je rat u Ukrajini podsetio na važnost regionalne Inicijative triju mora koju su osnovale Hrvatska i Poljska s ciljem infrastrukturnog povezivanja zemalja srednje i istočne Evrope, uključujući umrežavanje energetskih mreža.

Šef hrvatske diplomatije je rekao da se “divi” Poljskoj, koja je pružila utočište za milione ukrajinskih izbeglica i “impresivnoj reakciji na krizu”.

“Iako u manjoj meri, Hrvatska takođe pruža podršku izbeglicama i slaće humanitarnu pomoć Ukrajini i susednim zemljama”, rekao je Grlić Radman.