Šef diplomatije: “Kina odbija da se priključi sankcijama protiv Rusije”

0
(Beta/AP Photo/Ng Han Guan)

 (Beta-AFP) – Kina odbija da se priključi sankcijama zapadnih zemalja protiv Rusije, rekao je ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenela je danas kineska agencija Sinhua.

“Kina nije strana u (ukrajinskoj) krizi i još manje hoće da bude pogodjena sankcijama”, rekao je juče Vang u telefonskom razgovoru sa svojim španskim kolegom Hoseom Manuelom Alvaresom.

On je rekao da se Kina “uvek protivi pribegavanju sankcijama za rešavanje problema, posebno jednostranim sankcijama bez osnove i medjunarodnog prava”.

“Kina ima prava da očuva svoja legitimna prava i interese”, ocenio je on.

SAD su ocenile kao “duboko zabrinjavajući” stav svrstavanja Kine sa Rusijom u odnosu na rat u Ukrajini, rekla je juče visoka zvaničnica Bele kuće posle sastanka na visokom nivou u Rimu izmedju savetnika presednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i Janga Djiečija, najvišeg zvaničnika za diplomatiju u Komunističkoj partiji Kine.

Peking je juče odbacio kao “lažne vesti” navode američkih medija prema kojima je Moskva tražila od Pekinga da joj pruži vojnu i ekonomsku pomoć. Rusija je takodje navela da nije tražila pomoć i da joj pomoć ne treba.

“Gledamo vrlo pažljivo u kojoj meri Kina i svaka druga zemlja pruža pomoć Rusiji, bilo da se radi o materijalnoj, ekonomskoj ili finansijskoj pomoći”, rekao je juče portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

“Dali smo vrlo jasno k znanju Pekingu da nećemo ostati skrštenih ruku. Nećemo dozvoliti ni jednoj zemlji da nadoknadi gubitke koje snosi Rusija” zbog zapadnih sankcija, rekao je Prajs u izjavi posle razgovora dvojice visokih zvaničnika SAD i Kine u Rimu.