“Sedimo u ‘Klubu književnika’ kad dođe kelner i kaže: ‘Savo, telefon'”: Kako je Željko Obradović postao trener

0

Priča se naveliko o povratku Željka Obradovića u Partizan. Možda će do toga doći, možda neće – što bi se reklo, vreme će pokazati – ali nije zgoreg da se podsetimo kako je Željko Obradović uopšte prvi put postao trener.

Reč je bila o ideji Dragana Kićanovića, jednog od najboljih evropskih košarkaša u istoriji koji je bio direktor KK Partizan. Njegova zamisao je bila da dvojica igrača koji su na kraju karijere preuzmu klub. Milenko Savović da dođe na njegovo mesto, a Željko Obradović da postane trener.

Nedavno preminuli Milenko Savović u jednom intervjuu za Nedeljnik pričao je o tome kako su se lomili, pre svega Željko koji je tog leta 1991. godine trebalo da igra za reprezentaciju.

“Željko je trebalo da bude kapiten reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Rimu. A sve se dešava u noći pre odlaska na to prvenstvo. Željko i ja sedimo u ‘Klubu književnika’ sa ženama na večeri i dogovaramo se da nađemo klub u kojem ćemo zajedno igrati sledeće sezone. Mi smo dugogodišnji prijatelji i kumovi. Tada nije bilo mobilnih telefona i izlazi kelner iz kuhinje i kaže mi: ‘Savo, telefon’. Na vezi je Kićanović i kaže: ‘Gde ste? Tražimo vas po celom gradu. Dođite kod mene kući’. Godinama unazad je Kića pričao da će Željko biti trener a ja da dođem na njegovo mesto. Ali nismo se nadali da će to biti brzo. I odemo i dogovorimo se s Kićom, ali postoji problem jer Željko treba da ode na aerodrom i kaže Dudi Ivkoviću da postaje trener”, pričao je Savović.

“Prilazimo aerodromu, unosi se oprema, mi bez torbi i Duda pita: ‘Gde ste vi?’. Kaže mu Željko: ‘Postao sam trener Partizana’. Na to će Duda: ‘Ma, ‘ajde bre’, Ali onda ugleda Kiću i shvati da je ozbiljno. Voleo je mnogo Željka, i čestitao mu je”, rekao je tada Savović.