Sedam policajaca tužilo Trampa zbog nasilja u Kongresu SAD

0

(Beta) – Sedam policajaca zaduženih za zaštitu Kongresa SAD podnelo je tužbu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, njegovih saradnika i pripadnika ekstremno desnih grupa, optuživši ih da su u januaru namerno poslali nasilnike na Kapitol radi sprečavanje potvrde izbornih rezultata.

Policajci koji su napadnuti i pretučeni 6. januara, kada su brojne Trampove pristalice upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, naveli su u tužbi da je tadašnji šef države bio u dosluhu sa rasistima, nasilnim ekstremističkim grupama i pristalicama, i da ih je podstrekivao na terorizam u protivzakonitom nastojanju da ostane na vlasti.

Oni su tužbu podneli protiv Trampa, njegovog saradnika Rodžera Stouna i pripadnika ekstremističkih grupa Ponosni momci i Čuvari zakletve, koji su bili među nasilnicima u Kapitolu, navodi Asošiejted pres.

U tužbi podnetoj federalnom sudu u Vašingtonu, policajci su naveli da je napad na Kongres predstavljao kulminaciju nakon što je Tramp dva meseca neosnovano tvrdio da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

Policajci su naveli da je Tramp bio svestan da postoji potencijal za nasilje i da ga je aktivno podsticao, sa ciljem da spreči potvrdu izborne pobede kandidata demokrata Džozefa Bajdena.

Članovi Kongresa iz Demokratske stranke podnelu su prethodnih meseci dve slične tužbe protiv Trampa, u kojima se navodi da je on izazvao nasilje na Kapitolu.

Tokom nasilja u Kongresu pet osoba je izgubilo život, a samoubistvo su kasnije izvršila četiri policajca, angažovana u odbrani parlamenta tog dana.

Uprkos nasilju, Kongres je kasnije te noći potvrdio pobedu Bajdena na predsedničkim izborima.