Savršena žrtva je nevina. Ona ne pije, niti se drogira. Ona se jasno seća svakog napada. Ona nikada nije lagala. Ona se oblači “prikladno”: Šta smo naučili od procesa Džoni Dep – Amber Herd

7
EPA-EFE/EVELYN HOCKSTEIN / POOL

Presuda u slučaju za klevetu nekadašnjih supružnika Džonija Depa i Amber Herd koja je trebalo da stavi tačku na mučan slučaj, umesto toga otvorila je više pitanja. Od toga šta sada to znači za žene, šta znači za pokret #MeToo i da li mu je ovo kraj, šta je “savršena žrtva” i da li zato jednoj ženi koja to nije (i ne treba da bude) jedan i nemali deo javnosti nije verovao. Kako je na kraju – Džoni ipak pobedio. I kakve će biti posledice toga.

Nekako od početka ona nije bila dopadljiva. Za razliku od njega – pa to je Džoni Dep i dali smo mu orden! – i utoliko je bio veći šok kada su se pojavile optužbe da je nasilnik. I zanimljivo je slušati šta kaže javnost, obični ljudi za koje je pitanje koliko su gledali samo suđenje a koliko su zakačili delove – ali znaju sve i već su doneli presudu pre presude. I krive Amber, čak i oni koji su bili na strani žena u drugim slučajevima seksualnog nasilja od Vajnstina pa do slučajeva koji su potresli Srbiju kao ovaj poslednji na Arhitektonskom fakultetu.

I čujem jedno veoma zanimljivo objašnjenje: “Drugar mi napiše da prati suđenje preko Instagrama a kada gledaš preko društvenih mreža delove suđenja, rilsove, mimove, postove koji od nje prave parodiju i čine je neuverljivom, Amber Herd ispada kao da je monstrum.” Ali, kakva god da je ona, a njihova veza jeste bila “toksična”, nastavlja, “to ne znači da je on nije zlostavljao i to što je ona uzvratila, ne znači da nije zlostavljana…”.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 9. juna

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju ekskluzivni dodatak “How To Spend It”

Naslovna strana ekskluzivnog dodatka How To Spend It

7 KOMENTARA

  1. Nije Džoni Dep kriv što su tvorci #metoo pokreta slomili zube. I to ne na Dzoniju nego na princu Andrew! On je bio kolateralna šteta!Taj pokret i nije trebao da ohrabri žene da istupaju protiv nasilnika. Nego da se sklone odredjeni ljudi. Ovaj čovek je iskreno i bez lažnog stida izašao pred celi svet i rekao istinu. I pobedio! Nasilje ne poznaje pol, ni rasu ni status ni godine! Ps. Ta žena je dobila šta je zaslužila!

  2. Ovo da se žrtvi ne veruje ako pije, drogira se itd. je čista glupost. Ona nije zbog toga izgubila slučaj. Na kraju krajeva, i ona i Džoni to rade. Ali da ne sme da laže to je istina i apsolutno treba da bude tako. Ako imate istoriju laganja kako možete da očekujete da vam neko veruje? Naročito ako je jedini dokaz predstavljen na sudu njena izjava. Žrtva sme sve, samo ne da laže… i to ju je i koštalo.

  3. Ne valja tu nijedno. Jednostavno nisu bili jedno za drugo i to je eskaliralo, a šta se tu zaista događalo, da li je on nasilnik, ona monstrum, to znaju samo njih dvoje. Ne verujem ja nikome od njih.

  4. Presuda je doneta na osnovu fizičkih dokaza. Umesto što podilazite narcisističkoj manijakinji, Amber Herd, trebalo bi da probate da pogledate dokaze. Ona sirota mora ostati pri svojim lažima, jer joj njen sociopatski karakter ne dozvoljava da prizna da je lažov i da je razvod htela da upotrebi da promoviše sebe i svoju filmsku ulogu u Aquaman-u. To što njene laži nerezonski povezujete sa ženama koje su zaista žrtve nasilja samo vodi ka tome da ženama više niko neće verovati. Ključni je momenat da makar novinari izađu iz ovog ludila i odstrane lažovku Amber Herd iz pokreta za ženska prava. U suprotnom, ceo pokret će biti obeležen kao lažovski i manipulatorski. Da li ste toliko slepi
    ili zlonamerni da ćete sve upropastiti zbog jedne ovakve marginalne pojave?

  5. Od celog ovog pokreta me too , ispadne da samo žena moze biti zrtva. A muškarci zbog toga sto su ceo zivot ucutkivani da ne pokazuju emocije da ne placu jer je to za devojčice, o tome niko ne priča. Koliko je muškaraca zlostavljano, nije potrebno udariti ih i psihičko zlostavljanje je jedan od najgorih oblika zlostavljanja koje je nemoguće dokazati. I kao što je i ona na jednom sminku rekla ko ce da ti veruje da te udaram . Neke odredjeno zene jesu kao i neki odredjeni muskarci pshiopate, i zlostavlaju svoje partnere. Ja sam bila isto psihicki zlostavljanja od stane jednig decka i potrebno da je budes to da bi prepoznao zlostavljaca, a pratila sam celo sudjenje i ona upravo to i jeste , psihopata koja se izivljava ne samo na njemu, nego i svojoj rodjenoj sestri jer je izdrzava kao i nad svojim bivsom zenom za sta postoji policijski zapis, ali ok nije kul da se danas staje na stranu muskarca , pogotovi ako je beli priviligovan muškarac. Uzas kako mediji kreiraju misljenje naprednim zenama , koje nemaju snagu da se same ostavare pa im je neki tamo kriv.

Comments are closed.