Saveti za život u skladu sa prirodom

0
Milja Vuković, dobitnica nagrade Pokretač promene 2020.

Društvene mreže iz godine u godinu privlače sve značajniji broj korisnika svih starosnih grupa – kako u svetu, tako i kod nas. Prema sopstvenim afinitetima biramo sadržaje koje ćemo „pratiti“ i „lajkovati“, a putem različitih stranica i profila dobijamo nove informacije o svetu oko nas, trendovima i ličnom napretku. Milja Vuković pokrenula je dve Facebook grupe koje zbog svog kvaliteta zavređuju našu pažnju i klik na dugme Pridružite se.

Članovima grupe Za manje smeća i više sreće – Zero&Low Waste Serbia dostupni su praktičnim saveti o upravljanju otpadom u domaćinstvu, kompostiranju i odabiru proizvoda koji ne štete svetu oko nas. Stranica promoviše održiv način razmišljanja koji je u skladu sa prirodom, inspirišući na promene navika, a samim tim i našeg odnosa prema životnoj sredini.  

Druga inicijativa Milje Vuković upoznaje nas sa ekosistemom prestonice Srbije. Divlji Beograd ukazuje na postojanje čitavog niza divljih stvorenja sa kojima živimo i potrebu da se povežemo sa prirodom i o njoj brinemo. Članovi ove grupe dele svoja iskustva sa svetom oko nas, diskutuju o aktuelnim ekološkim temama, ističući potrebu da dugoročni interesi zaštite prirode budu iznad uskih, kratkoročnih ličnih interesa.

Opisane inicijative pokreću dijalog na teme zaštite životne sredine, biološke raznovrsnosti, zdravog okruženja i odgovornosti koju ima svako od nas. Stoga je Milja Vuković kao inicijator ovih grupa prepoznata kao Pokretač promena 2020, u kategoriji individualnih kampanja koje inspirišu na unapređenje društva i zajednice.

Da podsetimo, nagrada Pokretač promena namenjena je isticanju najinspirativnijih i najuspešnijih kampanja javnog zagovaranja i podsticanju drugih da rade na pozitivnim promenama u svojoj zajednici. Dodeljuje se drugu godinu zaredom u okviru u projekta Aktivni – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ).