Saveti ruskog akademika za borbu protiv koronavirusa: Nema čudotvornog leka, uzimajte vitamine i nosite maske

0
Profimedia

U svojstvu preventivnih mera za zaštitu od virusa korona pre svega treba uzimati vitamine A i E, preporučio je ruski akademik profesor Aleksandar Čučalin.

“Virus se unosi u organizam preko sluzokože nosa… Zato svima preporučujemo da vode računa o nosu i obavezno ga ispiraju. Drugo mesto na kome se virus aktivno razmnožava je usni deo ždrela, iza jezika, mesto na kome virus voli da se širi, razmnožava, zato svakodnevno treba održavati higijenu. Neizostavno posvetite pažnju higijeni sluzokože gornjih disajnih puteva”, istakao je akademik.

Kako je naveo, sigurnih recepata šta treba činiti kako bi se izbegla zaraza nema, ali pošto je ovde dobrim delom u pitanju imunitet sluznice, smisleno je raditi na njegovom povećavanju.

“Čudotvorni lek ne postoji, ali neke preporuke bih, ipak, želeo da dam”, istakao je profesor.

“Vitamine iz grupe A i E treba uzimati, jer dovode do jačanja sluzokože. Oni definitivno utiču na imunitet sluzokože”, rekao je Čučalin.

Pored toga, preporučuje se da se maske nose na javnim mestima, u prevozu, kao i prilikom odlaska kod lekara.

“Virus je velikih dimenzija, pa ga zato maska zadržava. Kada se približimo pacijentu, stavljamo masku i naočare, jer, kako se ispostavilo u Kini, virus može da uđe u organizam preko sluzokože očiju”, skrenuo je pažnju ruski profesor.

Kako je naveo, nije dovoljno samo pažljivo prati ruke, već i prati prostorije. Bilo bi najbolje privremeno odustati od rukovanja i poljubaca, dodao je Čučalin.

Simptomi zaraze virusom korona su povišena temperatura, kijavica, suvi kašalj, kao i osećaj nedostatka vazduha.

Pritom neke inficirane osobe iako ne ispoljavaju simptome mogu dobiti upalu pluća. “Neki ljudi nemaju simptome karakteristične za virus korona, ali mogu da dobiju upalu pluća, pa se i oni moraju pratiti”, dodao je ruski akademik.

Ovaj tekst objavljen je u dodatku R Magazin, u okviru novog Nedeljnika.