Saveti rektorke Ivanke Popović stipendistima Hemofarm fondacije

  0

  “Ostanite verni sebi, integritet nema cenu u poslu, a pogotovu u životu”

  „Lični razvoj svakog pojedinca preduslov je za uspešan profesionalni put. Iako većina mladih ljudi koji tek ulaze u poslovno okruženje misli da je najvažnije imati znanje i volju za rad, postoje osobine koje poslodavci podjednako vrednuju. Ako želite da napredujete i da iza sebe imate ljude koji veruju u vaše sposobnosti i u vašu reč, morate da dokažete da ta vaša reč ima težinu ali i postojanost“, jedna je od poruka koje je rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović uputila stipendistima Hemofarm fondacije.

  Predavanje rektorke Popović održano je u okviru Mentorskog programa Hemofarm fondacije „Možeš i ti“ za tekuću generaciju stipendista koju čine najbolji studenti završnih godina i master studija sa farmaceutskih, medicinskih i hemijskih fakulteta u Srbiji. Osim rektorke, studente su pozdravili generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib koji već godinama unazad sarađuje sa Rektoratom Univerziteta u Beogradu na promovisanju međunarodne kulturne i akademske  saradnje  dve zemlje.

  Rektorka Popović prošlogodišnja je dobitnica Nagrade za izuzetnost Hemofarm fondacija, a ovaj onlajn susret sa budućim kolegama iskoristila je da predstavi svoje iskustvo u građenju poslovnog i akademskog života. Ovom prilikom govorila im je i o preduslovima za razvoj liderskih sposobnosti i unapređenju veština u sve kompetitivnijem poslovnom okruženju uz očuvanje ličnog integriteta.

   „Svaka osoba zna svoje granice i gde je linija koju nije spremna da pređe. Mora da postoji spremnost za kompromis, ali kompromis ne znači prelazak te granice. Ono što ste prihvatili kao neprikosnovene vrednosti koje moraju da se neguju, vi ćete ih i čuvati. Ne znači da ćete kompromitovati vaš integritet ako ste spremni da napravite ustupak, ali uvek postoji konačna crvena linija preko koje se ne može preći. Svaki pojedinac i ustanova treba da neguju integritet, jer je to jedino što imamo. Nije lako, ali taj izazov je u celom svetu isti”, napominje rektorka.

  Prema njenim rečima, kredibilitet je ono što svaki uspešan lider treba da ima i čuva ukoliko želi uspešnu karijeru ali i mirnu savest. „Morate da ostanete verni sebi da biste noću mirno spavali. Ako želite da budete na liderskoj poziciji ili poziciji na kojoj ste odgovorni za rad makar jedne osobe, treba da čuvate svoj obraz i svoju reč jer ako to jednom kompromitujete, vi više niste kredibilni“, istakla je dr Popović.

  Osim toga, saradnja i otvorena komunikacija sa kolegama i saradnicima je nešto što se podrazumeva. Normalno je naići na prepreke i probleme, ali jedna od glavnih osobina dobrih lidera je pronalaženje efikasnih kanala i načina za njihovo prevazilaženje. 

  „Kada je u pitanju rešavanje problematičnih situacija sa „nemogućim” ljudima, jako je važno da se tokovi komunikacije ne prekidaju. Takođe, onoliko koliko je moguće, koristite važeća pravila u sistemu u kojem funkcionišete i na taj način rešite problem. To nije lepo i prijatno, ali morate da budete uporni i da takvu osobu sistemski uvedete u red“, smatra rektorka.

  Ambasador Šib je istakao da je dijalog bitan za naučni i društveni napredak kao i da profesorka Popović uspešno povezuje ove važne oblasti.

   „Od starta sam impresioniran ličnošću, integritetom i posvećenošću rektorke Popović koja sa velikim uspehom promoviše međunarodnu saradnju. Zahvaljujući njoj, porastao je ugled Beogradskog univerziteta. Biti rektor tako velikog univerziteta znači da morate da budete ne samo dobar akademik i učitelj, već i menadžer, kao i neko ko razume značaj dijaloga”, izjavio je Šib.

  Za kraj svog predavanja, rektorka Popović imala je posebnu poruku za sve polaznike Mentorskog programa, ali i sve one koji planiraju da svoju karijeru grade u Srbiji.

  „Tokom karijere i života generalno otvaraju vam se neke mogućnosti i uvek su vremenski oročene. Kad se neki prozor odškrine, važno je da oslušnete, razmislite i pokušate da iskoristite šanse koje vam se nude. To ne mora da bude često, ali kad se desi, šansu treba iskoristiti. U životu su mi se dešavale situacije koje su mi se otvarale i morala sam da vagam na jednu ili drugu stranu. Što sam više vrata otvarala, to se više mogućnosti stvaralo. Ako ne probate, nećete znati šta će se desiti i ima istine u tome da sreća prati hrabre!”, zaključila je rektorka.

  Hemofarm fondacija od svog osnivanja, već 27 godina, dodeljuje stipendije najboljim studentima medicinskih, farmaceutskih, tehnoloških, hemijskih i fakulteta za fizičku hemiju koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije. Osim stipendija za najbolje studente, u okviru programa za obrazovanje „Možeš i ti“ od 2018. ponuđen je i mentorski program kao i program stručne prakse koji mladima omogućava da unaprede svoja znanja i veštine za buduće profesionalne izazove.

  Deljenje iskustva kao recept za pomoć mladima

  „Ono što je profesorka dr Ivanka Popović uradila za zajednicu predstavlja veliko dostignuće i ponosni smo na činjenicu da je Hemofarm deo toga. Godinama blisko sarađujemo, a imao sam priliku da posetim i brojne fakultete Beogradskog univerziteta i razgovaram sa profesorima o tome šta je najbolje za studente. Vaš poziv je usmeren ka tome da pomognete studentima i utabate im put ka karijeri u biznisu, što je veoma bitno ne samo u Srbiji, već i širom sveta, i zaista ste odlični u tome. Postoje brojne stvari u vašoj biografiji koje naglašavaju šta ste sve uradili tokom života i srećni smo što sa nama delite veliko iskustvo“, rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger u obraćanju rektorki Popović.