Savet za nacionalnu bezbednost danas o stanju na Kosovu i Metohiji

0
(beta/AP Photo/Bojan Slavkovic)

(Beta) – Članovi Saveta za nacionalnu bezbednost sastaće se danas u Beogradu kako bi razmotrili stanje na Kosovu i Metohiji posle raspoređivanja pripadnika specijalnih snaga kosovske policije ROSU na prelazima Jarinje i Brnjak i odluke prištinskih vlasti daoduzimaju registarske tablice izdate u centralnoj Srbiji.

Kako je najavljeno iz predsedništva, sednica će početi u 10 časova u Palati Srbija, a predsedavaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Po završetku sednice, predviđeno je da se neko od članova Saveta obrati novinarima.

Prethodno je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečla objavio da su na severu Kosova raspoređene dodatne policijske jedinice u cilju primene odluke vlade o reciprocitetu u obavezi izdavanja privremenih registarskih tablica za vozila iz Srbije.

“Kako bi omogućilo slobodno kretanje građana i po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, ministarstvo je donelo rešenje kojim se uređuje obaveza izdavanja privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim oznakama Srbije koja na svim graničnim prelazima ulaze na teritoriju Kosova”, naveo je kosovski ministar u objavi na Fejsbuku.

Raspoređivanje specijalnih snaga kosovske policije na prelazima Jarinje i Brnjak izazvalo je nezadovoljstvo Srba sa severa Kosova koji su sa stotinama vozila blokirali saobraćaj na putevima koji vode ka prelazima.