Savet bezbednosti UN o sukobu Izraela i Palestinaca, Gutereš traži kraj nasilja: “Ono ima potencijal da pokrene nezadrživu bezbednosnu i humanitarnu krizu”

0
(Beta/Maxim Shemetov, Pool via AP)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeo je sastanak o tekućem sukobu Izraela i Palestinaca, a Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na prekid nasilja, koje je nazvao “zaprepašćujućim”.

U uvodnom izlaganju na početku onlajn sastanka, Gutereš je kazao da UN „aktivno komuniciraju sa svim stranama kako bi se odmah postiglo primirje“, preneo je BBC.

Generalni sekretar UN je pozvao sukobljene strane da dozvole posrednicima da pojačaju svoje napore i postignu uspeh,.

Upozorio je da nasilje predstavlja pretnju celom regionu.

„Ono ima potencijal da pokrene nezadrživu bezbednosnu i humanitarnu krizu i da ohrabri ekstremizam, ne samo u okupiranim palestinskim teritorijama i Izraelu, nego u celoj regiji“, rekao je on.

Specijalni koordinator UN za mirovni proces na Bliskom Istoku Tor Vensland kazao je na sastanku da broj žrtava na obe strane raste i da je situacija u Gazi „sve strašnija iz dana u dan“.

Kazao je da militanti u Gazi treba da prestanu sa raketnim napadima iz područja u kojima žive civili, dok izraelske vlasti treba da poštuju međunarodno pravo i pokažu najveći napor da izbegnu civilne žrtve.

Najnoviji sukobi su počeli prve nedelje maja, nakon što je Izrael odlučio da iseli više palestinskih porodica iz istočnog Jerusalima, a palestinsko stanovništvo započelo proteste protiv te odluke.

Nakon borbi demonstranata i policije, ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad počele su sa raketnim napadima na Izrael, na koje je Izrael odgovorio vazdušnim napadima.