(Beta-AFP) – Na zahtev sudanskih vlasti Savet bezbednosti okončao je političku misiju Ujedinjenih nacija u zemlji koja je već sedam meseci zahvaćena ratom između dva rivalska generala.

Primajući k znanju pismo iz Kartuma u kome se traži odlazak integrisane misije Ujedinjenih nacija za pomoć tranziciji u Sudanu (skraćeno UNITAMS), rezolucijom usvojenom sa 14 glasova za i jednim uzdržanim (Rusija), odlučuje se da se okonča mandat misije u Sudanu od 3. decembra 2023, sa prelazinim periodom do 29. februara za prenos aktivnosti, navedeo je Savet bezbednosti.

„Budimo jasni, Velika Britanija ne bi izabrala sada da zatvori UNITAMS“, rekao je pomoćnik britanskog ambasadora Džejms Kraiuki, čija zemlja je sastavila tekst, ukazujući da se nije smanjila potreba da UN i međunarodna zajednica podrže sudanski narod.

Savet bezbednosti je pored toga izrazio zabrinutost zbog nastavka nasilja i teške humanitarne situacije, a posebno kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

Savet bezebednosti je pozvao na momentalno prekidanje sukoba i olakšavanje pristupa huminatrnoj pomoći.

Misija UN čiji mandat je uključivao nadzor kršenja ljudskih prava, uspostavljena je 2020. godine da podrži demokratsku tranziciju u Sudanu posle pada Omara el Bešira.

Međutim, u oktobru 2021. godine prekinuta je teška tranzicija ka civilnim vlastima sa državnim udarom koji je izveo šef vojske geneal Abdel Fatah al Burhan.

Zatim su 15. aprila ove godine pre nego što je potpisan sporazum kojim je trebalo ponovo da se pokrene demokratska tranzicija izbile borbe između generala Burhana i Mohameda Hamdanea Dagloa, koji predvodi paravojnu grupu Snage za brzu podršku (RSF).

Nekoliko nedelja kasnije šef vojske je zatražio optuštanje šefa UN misije u Somaliji, Nemca Folkera Perthesa, smatrajući ga odgovornim za taj rat. Diplomata kome je zabranjen povratak u Sudan je na kraju podneo ostavku u septembru i još uvek ga niko nije zamenio.

Kartum je ocenio da UN više ne odgovaraju na prioritetne potrebe Sudana i sredinom novembra zatražio da se odmah ukine misija u toj zemlji, ne ostavljajući izbor Savetu bezbednosti, pošto misije UN moraju da imaju pristanak zemlje domaćina.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.