Teško da bi iko mogao bolje i bliže da predstavi fudbalsku reprezentaciju Engleske od urednika Gardijana – Markusa Kristensona.

Njegov tekst, čije odlomke ovde možete pročitati (ceo se nalazi na sajtu Velikih priča), nastao je kao deo razgranate eskpertske mreže koja je obuhvatila urednike i najbolje sportske novinare najvažnijih redakcija širom Evrope – pa tako i redakciju Velikih priča.

***

Kristensen kaže da mišljenje o reprezentaciji Engleske može da bude samo ekstremno. Navijači ili veruju da je njihova selekcija najbolja na svetu, ili veruju da ne može ni da prođe grupu. I realnost nema nikakve veze s tim. Jer, kako piše Kristensen, „Engleska u realnosti ima verovatno drugi najkvalitetniji tim na turniru“.

„Krive, međutim, izgledaju jako dobro“, kaže Kristensen. „Engleska je trebalo da osvoji EURO 2020, ali je doživela propast u penal seriji protiv Italije. Od tada, stvari su se unapredile. Gordi Albion je prošao kvalifikacije rutinski, uz dovoljnu prednost u odnosu na Italiju i Ukrajinu, i možemo govoriti o obilju napadačkog talenta koji ovaj tim dokazuje. Podrška Hariju Kejnu biće Džud Belingem, Bukajo Saka i Fil Foden, a Deklan Rajs patroliraće sredinom terena.“

Međutim, i uprkos tome, i dalje su prisutne uobičajene sumnje. Kao što ste već imali priliku da čitate na sajtu Nedeljnika, odbrana Engleske biće, nazovimo to tako iako se Luisu Danku taj naziv ne sviđa, u najmanju ruku ranjiva. Nema Šoa, nema Megvajera, a i Stouns bi zbog virusa mogao da propusti prvi meč (iako Gardijan sada piše da se postepeno vraća u trenažni proces, pitanje je hoće li biti stopostotno spreman do nedelje kada Sautgejtova četa izlazi na megdan Srbiji),

Kristenson dodaje da je još jedan problem za Englesku to što „još uvek nema prave ravnoteže na sredini terena“ i što „Sautgejt još uvek nije dokazao da poseduje taktičke sposobnosti potrebne da se pobede najveće utakmice“.

„Ideja da će Engleska lagano da otpleše do trona, samo je posledica vrelog hajpa“, zaključuje Kristenson.

Sastavni elementi Sautgejtove ekipe još odavno su poznati. Na golu je prgavi Džordan Pikford, a kako kaže urednik Gardijana, krucijalni šrafovi zadnje linije jesu Stouns i Kajl Voker. O tome koliko je Hari Kejn bitan za Englesku ne treba ni trošiti reči. A tu je i Deklan Rajs, koji je „u međuvremenu postao nezamenjiv u veznom redu“.

„Zbog način na koji patrolira između dva šesnaesterca, zbog toga kako čuva leđa Belingemu. Zbog toga što je toliko izdržljiv jer zapravo za njega – nema prave zamene“, objašnjava Kristenson.

A kad smo već kod čuvanja leđa Belingemu, valjalo bi se malo dotaći i njega.

“Njegov mentalitet je neverovatan”, rekao je Garet Sautgejt o ikoni ove reprezentacije, jer, da, 20-godišnja superzvezda Real Madrida već je ikona Gordog Albiona.

Svi ti golovi koje daje u clutchu, kada se lome utakmice, kolekcija nagrada za igrača utakmice i trofej u prvom finalu Lige šampiona i nisu bili tako loš način da se odgovori na sumnje koje su se rodile kada je Real za njega platio 88,5 miliona funti.

“Za nas, stvar je očigledna, Džud je najbolja stvar koja je mogla da se dogodi”, rekao je Karlo Anćeloti, trener Real Madrida. Ostaje pitanje da li bi posle ovog Evropskog prvenstva tako nešto mogao da kaže i Sautgejt i može li Džud da povede svoj tim do trofeja.

Sve je kod njega gotovo savršeno, osim tog malog problema s temperamentom.

„Nadajmo se da neće morati na rano tuširanje jer je nagazio neku namigušu poput Kristijana Ronalda„, kaže Kristenson.

Pored svih ovih navedenih igrača, Engleske bi se svakako „trebalo plašiti“ i zbog onoga šta Kobi Maino i Konor Galager mogli da učine svojim protivnicima.

A zašto?

„Prvi je neverovatan u prijemu i pod pritiskom“, objašnjava Kristenson. „Na debiju protiv Belgije, izgledao je kao veteran, a ne klinac od 19 godina. Bio je najsvetlija (ili jedina svetla) tačka Mančetser junajteda u prethodnoj sezoni. Drugi je, kao najmlađi od četvorice braće, stvari učio na najteži mogući način. “Prebili bismo ga toliko puta”, priznao je najstariji brat, “a on bi nam se samo smejao, kao ludak”. Eto zašto.“

I na jednog i na drugog valja obratiti pažnju, iako bi navijači njihovih klubova voleli da niko drugi ne obraća pažnju na njih i ne šalje bilo kakve ponude.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.