Sateliti Ilona Maska zamalo izazvali sudar sa kineskom svemirskom stanicom? “Pripremite se da bojkotujete Teslu…”

0
EPA-EFE/Patrick Pleul / POOL

(Beta) – Kanadsko-američkog milijardera Ilona Maska kritikovali su na kineskim društvenim mrežama zbog toga što su se, kako je navedeno, njegova dva satelita zamalo sudarila sa velikom kineskom svemirskom stanicom.

Najbogatiji čovek sveta, koji je izabran za ličnost 2021. godine u anketi američkog časopisa Tajm vema je poznat u Kini po svojim električnim vozilima Tesla, međutim aktivnosti njegove kompanije za svemirska istraživanja Spejseks (SpaceX) podstakle su kritike na društvenim mrežama.

Prema dokumentu koji je Peking uputio u decembru UN kancelariji za svemirska pitanja u Beču, kineska svemirska stanica Tjangong je dva puta u julu i oktobru morala da manevriše da izbegne “susret” sa letelicama Spejseksa.

Peking je naveo da je njena svemirska agencija morala da reaguje da se osigura bezbednost i samih astronauta.

Spejseks nije danas reagovao na te informacije, što se nije dopalo korisnicima društvenih mreža u Kini.

“Pripremite se da bojkotujete Teslu”, napisao je komentator na društvenoj mreži Vajbo, a poruka je pregledana 87 miliona puta.

“Ima ironije u tome, Kinezi kupuju Tesla automobile, daju novac Masku da lansira satelite i baca ih na kinesku svemirsku stanicu”, napisao je drugi.

Kinesko tržište je važno za Maska, pošto Tesla u toj zemlji prodaje gotovo četvrtinu svoje proizvodnje i ima fabriku u Šangaju.

Spejseks je lansirao u svemir grupu od više od 1.500 satelita, u okviru programa Starlink s ciljem da se uspostavi internet širom sveta. 

Ti sateliti su znatno povećali kretanje predmeta u svemiru. 

“Utvrdili smo povećanje broja rizika od sudara od kada je raspoređen Starlik”, rekao je za Frans pres Džonata Mekdauep iz centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan u SAD.

Kina je ove godine lansirala glavni modul svoje svemirske stanice Tjangjong, čija izgradnja treba da bude završena iduće godine. Na njoj su se od juna smenile dve posade od po tri astronauta.