Tri žene učestvovale su u lancu u kom je iz jedne škole u Zemunu uzet test koji je potom snimljen i poslat osobi koja se bavi medijima, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je dodao da je svojim „šefovima“ ponudio ostavku na tu funkciju kao i da „nije ovo Haški tribunal, pa da postoji komandna odgovornost“.

Ministar je ranije danas izjavio da, kako je rekao, u ovom trenutku ne vidi razlog zbog kojeg bi podneo ostavku pošto su testovi iz matematike koje osmaci polažu u okviru završnog ispita sinoć objavljeni na društvenim mrežama i dospeli u javnost.

Šarčević je za list „Danas“ izjavio da ne zna zašto bi dao ostavku kada je Srbija kako je naveo, u izveštaju Evropske komisije, ocenjena „najboljim ocenama za oblasti obrazovanja i nauke“.

„Ako im to nešto ne znači onda ‘ajde da se igramo škole… to je glupost, to je jedan politički gaf i normalno je da će da traže ostavku… šta mislite da sam ja od juče, pa ne znam da će da traže. Ja ću ostavku da dam onom ko me je zvao, neću njima sigurno“, rekao je Šarčević komentarišući zahteve pojedinih sindikata i opozicionih stranaka da podnese ostavku.

Ministar je naveo da će „svakako razmisliti“ o ostavci, ali da „u ovom trenutku ne vidi razlog za tako nešto“.

„Ne možete vi zbog nekog događaja koji nije prvi, ni poslednji, prevideti sve što je urađeno. Ja neću, ne zbog sebe, nego zbog svog tima da dovodim u pitanje da su oni za nešto odgovorni, a uradili su ogroman posao za državu. Samo što to nikoga ne interesuje“, ocenio je Šarčević.

Navodeći da policija i BIA istražuju slučaj provaljenih testova, ministar je precizirao da je istraga sužena na 15 škola u „nekih pet gradova“, u kojima su testovi otvarani pre propisanog vremena, navodno uz obrazloženje da nisu čitali mejl. 

„Mogućnost da su testovi otvarani u štampariji je svedena na minimum jer je ceo proces štampanja protekao uz kontrolu policije i BIA“, naveo je Šarčević i dodao da tužilaštvo ispituje majku jednog učenika beogradske OŠ „Ilija Birčanin“ koja je došla u posed testa iz matematike koji je „procureo“ u javnost i zbog čega je otkazan današnji završni ispit iz tog predmeta.

Komentara

 1. Јован
  18. јун 2019. 18:12

  Ево разлога: не зато што су проваљени конкретно ови тестови овај пут, него зато што је целокупан образовни систем преплављен преписивањем, варањем, лажним дипломама, поклањањем оцена, куповином звања, "факултетима" на којима се "дипломира" без учења, ..... Е за цео тај систем је одговоран министар, и зато треба да да оставку!

 2. Redovni profesor
  18. јун 2019. 18:32

  Kako ne vidite gospodine ministre. Ovo je samo manifestacija javašluka, primitivizma i bahatosti koja vlada vašim Ministarstvom a lomise o glavu mnogim vrhunskim stručnjacima u visokom školstvu na primer. Šta je starije, ministar ili Ministarstvo???!!!

 3. sremica
  18. јун 2019. 18:39

  Muzeš budžet a praviš se nevešt!!!

 4. Анонимни
  18. јун 2019. 19:44

  Samo želimo da radimo prijemni

 5. Branislav - Toronto
  18. јун 2019. 21:44

  Da li se ovde radi o sistemu ili manjku postenja. Ovde prvenstveno mislim na roditelje koji stite svoju decu i pokazuju im kako se do cilja dolazi beskrupulozno i sa novcem. Da li se ovde radi o krizi morala u srpskom drustvu. Da li je cilj "ofrlje" zavrsiti neku skolu a onda cemo lako " pa neka nam drzava obezbedi posao". Dokle cemo kao nojevi drzati glavu u pesku samoupravljanja. Stalno pricamo kako su druge drzave zapada "uredjeni sistemi" ili se tamo vise postuju zakoni i moralna nacela? Roditelji bi morali da se opamete i iskoriste ovaj jos besplatni sistem skolovanja da njihova deca krenu u zivot sa vise obrazovanja i morala koji se nosi iz porodice a ne da traze krivca u sistemu, ministarstvima i uopste drugima a ne u sebi.

 6. Dejan
  18. јун 2019. 22:48

  Ostavka se daje a ne nudi se g. ministre !

 7. Aki
  19. јун 2019. 00:30

  Tri zene...o bozeeee mojjj Mi smo magarci..ovce ..zovi kako god hoces.. Ali zato gdina ne zanima toliko skolstvo..sada ga intetesuju gradjevinake investicije..prodaje covel kvadrat preko 2200 eur..samo cepaj ministre..Bravo... Ali ne zaboravite omladina ustaje..

 8. Sveta
  19. јун 2019. 07:10

  Onaj koji nije čuvao testove kako valja i onaj koji je njih podelio isto trebaju odgovarati zbog učinjene štete i kršenja pravila škole kao i svaki lopov. Jer, takav roditelj obučava svoje dete tako da kada jednog dana radi kao lekar ubije pacijenta, kao vojnik izda državu i vojnike koji životima plaćaju odavanje vojničke tajne, tj štete su dugoročne i katastrofalne.... Kako li te osobe obavljaju ostale poslove u svojoj sredini i na svome radnom mestu. Trebalo bi kriminalistička policija da se pozabavi jer iza toga možda ima droge, ucene, itd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.