Šarčević: Reći da je test “provaljen” bilo bi zlonamerno. “Diverzijom” se okoristilo sedam-osam učenika…

1
Profimedia/Ilustracija

Rešenja kombinovanog testa, koja su se jutros navodno pojavila na društvenim mrežama, kružila su između nekoliko učenika Osnovne škole “Bratstvo” u Novom Pazaru, a prema prvim saznanjima, test je slikao osmak te škole i to je učinio dok je polaganje već trajalo, piše Blic.

Policija je već angažovana i radi proveru dvoje profesora koji su nadgledali polaganje u učionici iz koje je test iscureo. Osnovano se sumnja da su dozvolili učeniku fotografisanje jer je dvoje profesora nadgledalo učionicu u kojoj polaže manje od deset đaka.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Blic da je već utvrđeno da je test fotografisao osmak škole u Novom Pazaru, koji je uneo mobilni telefon u učionicu.

“Đak je uneo telefon iako u svim školama u Srbiji na ulazu u učionicu su raspoređeni kontrolori kojima se predaje telefon. Sumnjamo da je u pitanju smišljena sabotaža jer je đak uneo telefon iako prolazi kontrolu, a test je fotografisao tokom polaganja u učionici u kojoj je manje od deset osmaka na dvoje učitelja koji nadgledaju proces. Ne želim da prejudiciram ali ovo nije bilo moguće izvesti bez nastavnika, i oni će imati priliku da sve potanko objasne policiji”, kaže Šarčević.

Kako ministar dodaje reći da je test provaljen bilo bi zlonamerno.

“Da bismo mogli da kažemo da je test provaljen to bi značilo da su svi učenici morali da imaju mobilne telefone što nije slučaj. Kako sada stvari stoje “diverzijom” se okoristilo sedam-osam učenika u toj učionici. Dan ranije osujetili smo na vreme ovakav pokušaj u Nišu”, ističe ministar.

Osnovna škola “Bratstvo” je mešovita škola u Novom Pazaru, a direktor škole je oboleo od Kovida19 i trenutno je u Beogradu na lečenju.

“Ja sam I pre polaganja male mature upozorio da problema uvek ima na jugu I jugozapadu Srbije. Ako se utvrdi da su profesori dozvoli đaku da fotografiše I učestvovali u ovoj sabotaži, kao čovek mogu da kažem da im to nije na čast da na ovakav način koriste I bolest direktora. Kao ministar mogu samo da im poručim da su deca u Srbiji časno polagala I probne testove koje su radili od kuće bez ikakve kontrole. Ne zaslužuju da budu profesori I da podućavaju decu I dobiće otkaze”, poručuje Šarčević.

1 KOMENTAR

Comments are closed.