Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa dr Branislav Tiodorović najavio je jutros mogućnost zatvaranja škola i fakulteta u Srbiji ukoliko broj novozaraženih na dnevnom nivou bude veći od 500, a drgui član Kriznog štaba dr Predrag Kon je istakao da se u naredne dve nedelje može očekivati ozbiljno proširenje koronavirusa širom Srbije. Postoji dilema da li je zemlja spremna na ponovno zatvaranje škola i fakulteta, odnosno, da li je takav scenario planiran u Ministarstvu prosvete.

„Za sada nema razloga da se zatvaraju škole i fakulteti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, Ministarstvo prosvete ima spremne sve opcije i u dogovoru sa Kriznim štabom ćemo preći na model nastave koji garantuje zdravstvenu bezbednost“, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević za Blic.

Epidemiološka situacija u školama i na fakultetima je zadovoljavajuća i pod kontrolom. Ministar dodaje da, primera radi, među studentima koji su smešteni u domovima, a što Ministarstvo može da proprati, nema nijednog obolelog.

„Nadamo se da će tako i ostati na svim nivoima. Kontroliše se nošenje maski, poštovanje antiepidemioloških mera i mogu da kažem da su i profesori i đaci za pohvalu“, rekao je ministar.

Ukoliko se epidemiološka situacija promeni, ministar navodi da će nastava nastaviti da se odvija nesmetano.

„Recimo, to znači mogućnost da ne moramo zatvarati sve škole već u određenom regionu gde je situacija pogoršana“, poručio je Šarčević.

On je naveo primere koji govore koliko je pridržavanje antiepidemioloških mera značajno.

„Imali smo slučaj vozača za decu sa posebnim potrebama, za koga se utvrdilo da je pozitivan na COVID-19. Sva deca su negativna, jer je vozač nosio masku i pridržavao se mera. Dakle, sve mere koje je propisao Krizni štab deluju i na nama je da ih poštujemo kako bi sačuvali sebe i druge“, istakao je ministar prosvete.

Dr Kon je naglasio da u slučaju visokog nivoa inporta virusa u školama treba zatvoriti školske ustanove, jer će nastati ozbiljni problemi i za obolevanje nastavnika, pa će u jednom trenutku u novembru možda biti racionalnije razmišljati i o privremenom prekidu rada škola.

„Ono što nas očekuje u prirodnom toku, a od sprovođenja preventivnih mera zavisi da li ćemo moći taj prirodni tok da usporimo“, rekao je dr Kon.

Ministar Šarčević je naglasio i da je maksimum kapaciteta u pogonu, ali i da je sistem spreman da svakog trenutka može da pređe i na onlajn.

„Celog leta smo radili kako bismo bili spremni na sve. Snimljena je nastava unapred. Uključen je RTS, regionalne televizije, dobili smo i od Unicefa još jedan portal. Imamo i nastavu za manjine, dnevno već stavljamo preko 200 časova za predmete srednjih stručnih škola“, rekao je Šarčević.

„Ono što je najbitnije je da deca neće biti uskraćena za nastavu“, dodao je on.

Trenutno, preko 50 odsto starijih osnovaca i srednjoškolaca imaju nastavu uživo svakodnevno.

„Međutim, ako odluka bude da se pređe na onlajn sada imamo i dodatne alate za nastavu i mogu slobodno da kažem da je u Srbiji sistem podignut na viši nivo i od mnogo bogatijih država. Radne liste nastavnika su već prilagođene i za uslove nastave uživo i onlajna“, rekao je ministar prosvete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.