Sanders favorit sa dvocifrenom prednošću, Blumberg se kandidovao za debatu u Nevadi: Trka za demokratsku nominaciju se zahuktava

0
Foto Profimedia

Poslednje ankete NPR/PBS NewsHour/Marist prikazuju da je prvi favorit za demokratsku nominaciju na predstojećim predsedničkim izborima u Americi Berni Sanders.

On ima 31 odsto podrške birača, kažu ankete, što znači da ima dvocifrenu prednost u odnosu na prvog pratioca.

A to je, iako nijedna prethodna anketa tako nešto nije pokazala, Majkl Blumberg. Milijarder je uložio mnogo novca u TV kampanju poslednjih nedelja i to mu se očigledno isplatilo.

Nigde se nije posebno pojavljivao, nije učestvovao u debatama, ali su ga rezultati ove ankete kvalifikovali da učestvuje u debati u Nevadi.

Bivši gradonačelnik Njujorka uložio je oko 300 miliona dolara svog novca u kampanju za demokratsku nominaciju.

Sanders mu je to zamerio, optuživši ga da želi da kupi svoju nominaciju za predsedničke izbore.

On je objavio da Blumberg ne može da stvori potrebnu energiju i uzbuđenje da bi mogao da se pobedi Tramp.

Blumberg je objavio snimaka Sandersovih pristalica koje negoduju protiv drugih demokratskih kandidata i istakao da je Americi potrebno jedinstvo u borbi sa Trampom, a ne negativna energija.

Treći prema anketama je Džo Bajden sa 15 odsto. On je izgubio 9 odsto podrške, a činjenica da je podbacio na izborima u Ajovi i Nju Hempširu čini izbore u Nevadi veoma važnim. Ako ostvari loš rezultat, neće imati previše šanse za demokratsku nominaciju.

Iza njega je Elizabet Voren sa 12 odsto podrške, za njom je Ejmi Klobučar sa 9, dok je Butidžidž na 8 odsto, što je čak 13 odsto manje nego u decembru.