Sanan Sjugirov trijumfovao na velemajstorskom turniru „Beograd 2022“

  0
  Foto: Šahovski savez Srbije i Svetska šahovska federacija FIDE

  Ruski velemajstor Sanan Sjugirov (na slici) trijumfovao je na velemajstorskom turniru „Beograd 2022“. Ovaj turnir 17. kategorije održan je paralelno sa FIDE Grand Prix turnirom u beogradskom hotelu Crowne Plaza. Sjugirov je ceo turnir bio u vodstvu i na kraju, potpuno zasluženo, sa 6,5 poena iz devet kola stigao do pobedničkog pehara. U poslednjem kolu Sjugirov je remizirao belim figurama sa Indijcem Nihalom Sarinom u varijanti četiri skakača koju su pre samo tri dana igrali Andrejkin i Raport u prvoj partiji finala FIDE Grand Prix. Po završetku partije, oba igrača, i Sjugirov i Sarin bili su zadovoljni remijem.

  Srpski reprezentativac Velimir Ivić je pobedom u poslednjem kolu nad kolegom iz državnog tima, Robertom Markušem, krunisao odličnu igru na čitavom turniru i osvajanjem 5, 5 poena stigao do deobe drugog mesta i novih 15 poena rejtinga. Partiju je odlučila nadahnuta igra belog koji je imao rešenje za svaki pokušaj crnoga da izjednači poziciju.

  Drugi naš velemajstor koji može biti zadovoljan nastupom na ovom turniru je Aleksandar Inđić koji je sakupio 5 poena, našao se na deobi pete pozicije u jakoj konkurenciji. Inđić je nadigrao prvog favorita po rejtingu Iranca Parhama Magsudlua.

  Među mladim velemjastorima koji su obeležili ovaj turnir svakako je Uzbekistanac Nodirbek Abdusatorov koji je trijumfom u poslednjem kolu nad Ivanom Ivaniševićem podelio drugo mesto zajedno sa Ivićem i Nihalom. Konačno, David Navara iz Češke uspeo je da se iskupi za neke propuste na ovom turniru, pobedom nad Aleksejem Saranom stigao je do granice od 50 %.

  Utisak sa ovog turnira su sjajni mladi igrači koji će u budućnosti voditi glavnu reč na međunarodnoj sceni, verujemo zajedno sa našim šahistima, kao i veliki broj odlučenih partija što je oduševilo posmatrače u sali za igru, ali i poklonike drevne igre na internetu.

  Za organizaciju ovog turnira Šahovski savez Srbije i grad Beograd dobili su još jednu najvišu ocenu.

  Konačna tabela velemajstorskog turnira „Beograd 2022“:

  1 Sjugirov Sanan   6,5

  2 Nihal Sarin   5,5

  3 Ivić Velimir   5,5

  4 Abdusatorov Nodirbek   5,5

  5 Inđić Aleksandar  5

  6 Magsudlu Parham 5

  7 Navara David   4,5

  8 Sarana Alexey  4

  9 Markuš Robert 2,5

  10 Ivanišević Ivan 1