“Samo u prethodna dva dana sam dobio molbe za pomoć pri pregledu pacijenata, za smeštaj u bolnicu…”

0
Foto N1/ Screenshoot/Youtube

(Beta) – Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, anesteziolog Rade Panić, izjavio je danas da bi lekari iz Kriznog štaba Vlade Srbije “ovog trenutka trebalo da se povuku ako ne mogu da se izbore da struka bude iznad politike”.

Panić je za televiziju N1 rekao da Krizni štab od početka greši s merama i aktivnostima, kao i da je formiran nelegitimno, ali da je veći problem što su lekari u njemu izgubili kredibilitet ili su “našli lični interes da bi prodali opšti interes”.

On je ocenio bi epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon trebalo da političarima u Kriznom štabu kaže da “od vlasti nije dobio šta je trebalo od podataka da bi predložio adekvatne mere”.

“Podsećam i istražne organe i bezbednosne, policiju podsećam sa kojima sam imao dobru saradnju, podsećam i javno tužilaštvo i sudstvo, ako ne budu radili svoj posao, ono zašta ih plaćamo, narod će ih prisiliti da to rade”, naveo je Panić.

Kako je rekao, čuo je da se u kraljevačkoj bolnici, u kojoj radi, planira otvaranje još jednog kovid-odeljenja i da dobija informacije da nema mesta za sve pacijente u bolnici.

“Samo u toku prethodna dva dana dobio sam molbe sa tri strane što za pomoć pri pregledu pacijenata, što za smeštaj u bolnicu, očigledno i dalje važi pravilo da se pacijenti koji moraju u bolnicu vraćaju kući”, rekao je Panić.

Govoreći o izjavi državnog sekretara Mirsada Đerleka da bi maske mogle biti nepotrebne kroz četiri meseca, Panić je rekao da Đerlek “pokazuje nedovoljno stručnog znanja” i da ne zna da li on “zaista tako misli ili mu je rečeno da tako kaže”.

Panić smatra da će se epidemija smiriti tek iduće godine, kada “budemo imali dovoljno kolektivnog imuniteta i kad ćemo imati nove lekove kojim ćemo moći da se borimo protiv virusa”.

“Pitanje je i kako je Đerlek došao na mesto državnog sekretara”, rekao je Panić i dodao da sumnja da je on sakrio podatke o toku epidemije u Novom Pazaru, “pa je zato nagrađen”.

Govoreći o većem broju preminulih od posledica infekcije korona virusom od broja prijavljenih smrtnih slučajeva, Panić je pozvao sve svoje kolege da to prijave jer po zakonu “ako imate informaciju da neko obmanjuje javnost, dužni ste da to prijavite nadležnim organima”.