U međuvremenu nekako se mora završiti rat u toku, onaj u Ukrajini. Izbora nema jer jede previše resursa, a obe strane su odavno u pat-poziciji. Samo najokoreliji putinofili sa naših TV stanica i dalje veruju da će Odesa uskoro pasti, a Zelenski pobeći i zatražiti azil u nekoj članici NATO-a. Na ukrajinskoj strani vere u pobedu nema jer je ruska ratna mašina velika i može da održi pritisak, doduše ne i da nametne rešavajuću bitku. Pokušaće Amerikanci i saveznici još nešto – da ofanzivnim udarima po avijaciji u njenim bazama i položajima sistema protivvazdušne odbrane i vazdušnog osmatranja i javljanja naruše rusku prevlast u vazdušnom prostoru.

Rusi su radikalizovali pretnje i vežbama primene nuklearnog naoružanja pokazali su šta može da bude završni čin velike drame. Nekima se činilo da se Moskva odlučila za uslovno politički korektan pristup odlukom da se uvežbava primena taktičkih sredstava, onih od nekoliko kilotona do nekoliko desetina kilotona (da podsetimo na školske lekcije iz vremena komunizma: jedna kilotona je ekvivalent hiljadu tona trotila) kakva se načelno koriste za dejstva u zahvatu fronta ili u bližoj pozadini. Na snimcima ministarstva odbrane viđeni su „iskanderi-M“ i beloruski jurišnici Su-25. Iako se radi o podzvučnim avionima, oni su blizu granice i Poljske i Ukrajine.

Rusi su utisak pretnje znatno pojačali „probojem“ odreda ratnih brodova preko Atlantskog okeana sve do Kube. U Havanskom zalivu ruske posade su iskrcane u posetu prijateljskom gradu sa podmornice na nuklearni pogon „Kazanj“ i fregate „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“. Oba plovila naoružana su protivbrodskim raketama „oniks“, „kalibar“ i „cirkon“.

Američka mornarica je kao kontrameru poslala podmornicu „USS Helena“ u posetu bazi Gvantanamo, američkom parčetu Kube.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 20. JUNA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.