“Samo formalnost…”: Senat danas potvrđuje Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Američki Senat spreman je da potvrdi Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda, pošto republikanci u tom domu prevlađuju protivljenje demokrata i žele da obezbede ulazak kandidatkinje predsednika Donalda Trampa u sud nedelju dana pre predsedničkih izbora. 

Gotovo svi senatori republikanaca juče su dali podršku Beret da bude novi sudija Vrhovnog suda SAD, posle čega se današnje izjašnjavanje o njenom izboru ne dovodi u pitanje.

Protiv konzervativne sudije Beret, koju je predložio američki predsednik Donald Tramp, glasali su senatori demokrata. 

Republikanci u Senatu žele da iskoriste ovu šansu da u Vrhovni sud zemlje uvedu i trećeg sudiju kog je imenovao Tramp i time osiguraju konzervativnu većinu u tom telu. 

Demokrate koji nemaju pravu snagu da zaustave izglasavanje sudije Beret, do kasno sinoć su govorili da bi pobednik na izborima 3. novebra trebalo da imenuje sudiju na upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu posle smrti sudije Rut Bejder Ginsberg. 

Svega devet dana pre predsedničkih izbora, republikancima se žuri da Beret bude izabrana u Vrhovni sud koji ima devet sudija čija je funkcija doživotna.

Izborom Beret na mesto upražnjeno posle smrti Rut Bejder Ginzberg, ikone liberala, konzervativci bi u Vrhovnom sudu imali većinu od šest sudija, prema tri liberala.

Na taj način bi konzervativna većina bila zagarantovana u narednim godinama.

Dolazak Beret otvara potencijalnu novu eru presuda o abortusu, gej brakovima i zakonu o zdravstvu bivšeg predsednika Baraka Obame. Rasprava zatražena protiv tog zakona je na dnevnom redu suda 10. novembra.

Vođa većine u Senatu Mič Mekonel odbacio je “apokaliptična” upozorenja da to vrhovno sudsko telo u zemlji postaje upleteno u partijsku politiku, i branio je transformaciju suda.

“To je nešto na šta treba biti zaista ponosan i dobro se osećati oko toga”, rekao je šef republikanaca na retkoj vikend sednici.

Za razliku od odluka zakonodavaca koje mogu da opovrgnu novi predsednici ili članovi Kongresa “oni neće moći da učine mnogo oko ovoga dugo vremena”, rekao je Mekonel. 

Bilo bi uobičajeno da potpredsednik Majk Pens predsedava današnjim glasanjem, ali pošto su njegov blizak saradnik i drugi u njegovom timu testirani pozitivno na koronavirus ne zna se da li će on prisustvovati. Pens treba da održi miting u okviru predizborne kampanje u Minesota i da se vrati u Vašington pred očekivano glasanje uveče.

Šef demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je da nastojane Trampove adminsitracije da ustoliči Beret za vreme krize koronavirusa pokazuje da je republikanska stranka spremna da ignoriše pandemiju da bi progurala svog kandidata.