Šaman sa Kapitola se razočarao u Trampa, spreman i da svedoči protiv njega: “Oseća se kao da ga je predsednik izdao…”

0

Izgrednik koji je upao na američki Kapitol, poznat kao “šaman Kjuanona”, kaže da ga je Donald Tramp “izdao” jer ga nije pomilovao i spreman je da sledećeg meseca svedoči protiv bivšeg predsednika na suđenju za opoziv, rekao je njegov advokat.

Džejkob Čensli iz Arizone (poznat i pod imenom Džejk Andželi) – koji je učestvovao u pobuni 6. januara, lica premazanog bojom, go do pojasa, s krznenom kapom s rogovima – bio je „silno obuzet Trampom“, rekao je njegov advokat Albert Votkins, prenosi CBS.

Međutim, ta odanost se završila zajedno s Trampovim mandatom kada je bivši predsednik napustio Belu kuću ne odobrivši pomilovanje Čensliju i drugima koji su učestvovali u neredima.

„Osećao se kao da ga je predsednik izdao“, rekao je Votkins.

Čensli i još najmanje četvoro ljudi koji se zbog učestvovanja u neredima suočavaju sa saveznim optužbama, sugerisali su da su dobili naredbe od Trampa.

Optužbe protiv Čenslija uključuju građanske nerede, ometanje službenog postupka, remećenje reda i proteste u zgradi Kapitola, kao i druge tačke optužnice.

Kad su izgrednici 6. januara upali u američki Kongres, dok su zakonodavci potvrđivali glasove na Izbornom koledžu zbog kojih je Džo Bajden postao predsednik, Čensli je zaseo za sto potpredsednika Majka Pensa.

Vlasti su rekle da je Čensli ostavio poruku: „Samo je pitanje vremena, pravda dolazi.“

Čensli, koji sebe naziva „šamanom Kjuanona“, a stalno je bio prisutan na Trampovim skupovima, rekao je istražiteljima da je na Kapitol došao „na zahtev predsednika da sve“ patriote „dođu u DC 6. januara“, prema sudskom spisu.

Nekoliko trenutaka pre napada na zgradu Kapitola, Tramp je podstakao svoje pristalice da se bore.

Trampovo suđenje za opoziv, njegovo drugo, trebalo bi da počne 8. februara.