“Sam je tražio. To što piše Pupovac ili par divljaka me ne zanima”: Milanović o vraćanju odlikovanja Branimiru Glavašu

0

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je sam Branimir Glavaš tražio vraćanje odlikovanja, jer je formalno već pet godina neosuđena osoba.

Obrazlažući svoju odluku, Milanović je rekao da ne bi postupao u tom slučaju da mu kao predsedniku države nije stigao Glavašev zahtev za vraćanje odlikovanja na osnovu odluka Ustavnog suda iz 2015. i Vrhovnog suda iz 2016, kojima mu je ukinuta osuđujuća presuda za ratne zločine nad Srbima u Osijeku 1991. zbog koje su mu ta odlikovanja i bila oduzeta.

“Ja nisam sudija, kao predsednik moram prema svima biti jednak”, rekao je Milanović, ocenivši da nije imao izbora nego da postupi po zakonu.

On je tako odgovorio na pitanje novinara u Zagrebu o reakcijama i kritikama zbog poništenja odluke o oduzimanju odlikovanja Glavašu.

“Glavaš je hrvatski državljanin, obratio se, nije automatski dobio odluku. O tome se razgovaralo i ja nisam imao izbora. To je ono što se zove bezbednost u krilu zakona. Neko voli novac, neko zakone”, rekao je Milanović.

On je dodao da će, ukoliko Glavaš, ponovo bude pravosnažno osuđen, nastaviti ono što je počeo predsednik Ivo Josipović koji je 2010. oduzeo Glavašu odlikovanja na osnovu pravosnažne presude za ratni zločin.

Milanović je objasnio da je pre nego što je doneo o odluku o njoj razgovarao i s Josipovićem.

Hrvatski predsednik je istakao da je odluka bila vrlo delikantna i da nije doneta preko noći.

“To što piše Milorad Pupovac, ili par divljaka, ne zanima me… Zna se dobro, ko sam, šta sam, za šta sam se zalagao, u kojem kukuruzištu su klečali Pupovac i neki drugi kad sam se pre deset godina borio za prava srpskog naroda (u Vukovaru) do kojih je jedino valjda meni bilo stalo, da bi mi sad neko takav nabijao na nos najgore stvari, a do juče je bio u koaliciji s Glavašem koji je držao Plenkovićevu vladu”, rekao je Milanović.

Na konstataciju novinara da su Milanovićevi birači razočarani odlukom o Glavašu, on je odgovorio da “99 odsto njegovih birača, kao i uvek, razume šta hoće da kaže”.

“Moja odluka nije sporna”, naglasio je on i dodao da i njega zanima gde su ljudi koji su bačeni u Dravu.

Novinari su ga podsetili da se u predsedničkoj kampanji ogradio od Glavaševe podrške, rekavši da “to nije njegovo društvo”, Milanović je odgovorio da kod toga stoji.

“Ali, moram ga tretirati kao bilo koga drugog hrvatskog građanima s osnovnim pravima”, poručio je Milanović koji je bio predsednik Socijaldemokratske partije i premijer vlade levog centra.

On je ponovio da je Glavaš već pet godina neosuđena osoba i dodao da je pitanje za vladajući HDZ zašto još nema sudske presude.

Zbog ratnog zločina protiv civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. Branimir Glavaš, jedan od osnivača Hrvatske demkratske zajednice (HDZ), bio je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, kao i prvostepena od deset godina, a predmet vraćen na novo suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Reč je o slučajevima koji su javnosti poznati kao “Garaža” i “Selotejp” u kojima se Glavaš po komandnoj odgovornosti tereti za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

Neke od žrtava su bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš.

Do odluke Ustavnog suda 2015. godine, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, u koju je pobegao uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj i čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-489-od-27-maja/