Šakira i slučaj “utaje poreza”: Špansko tužilaštvo traži osam godina zatvora, pevačica tvrdi da nije uradila ništa pogrešno

0
EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Špansko tužilaštvo je podnelo optužnicu protiv kolumbijske pevačice Šakire u kojoj zahteva zaatvorsku kaznu od osam godina i dva meseca zbog navodnih šest krivičnih dela protiv španske Uprave za trezor, piše El Pais.

Nakon što je nestala mogućnost dogovora – Šakira je odbila poslednju ponudu, što je značilo izbegavanje zatvora – zaključeno je da je pevačica proneverila 14,5 miliona evra. Pored zatvorske kazne, traži se i plaćanje visoke novčane kazne, od 23 miliona evra.

Šakira je oštro kritikovala tužilaštvo, koje je optužila da je „nepopustljivo“ i da koristi „neprikladna sredstva za pritisak“, i traži oslobađajuću presudu. Uprkos medijskoj eksponiranosti, ona je odlučna da ide do kraja, preneli su izvori bliski pevačici.

U optužnici se Šakiri pripisuje šest krivičnih dela protiv javnih finansija uz dve otežavajuće okolnosti – veliki novčani iznos prevare i korišćenje umešanih pravnih lica, odnosno preduzeća u poreskim rajevima koja su joj omogućila da sakrije svoje prihode.

Tužilaštvo, međutim, ceni i olakšavajuću okolnost koja je omogućila smanjenje zatvorske kazne, a to je sanaciju štete, pošto je umetnica na raspolaganje sudu stavila 17,2 miliona evra dok se ne okonča postupak.

Tužilac je zatražio da se na suđenju ispitaju Šakira i ukupno 37 svedoka, od kojih neki putem video-konferencije.

Tužilaštvo zaključuje da je Šakira u periodu od 2012. do 2014. godine izbegla plaćanje poreza (IRPF i Patrimoni) u vrijednosti od 14,5 miliona. Teza optužbe je da je u tom periodu već započelo vezu sa igračem Barselone Đerarom Pikeom i da je boravila u Španiji, što je uključivalo i obavezu plaćanja poreza. Dokaz, prema optužnici, jeste da je tih godina ovde provela najamnje 183 dana, što je zakonom utvrđen uslov da se u Španiji neko smatra poreskim rezidentom. Prema analizama El Pais-a, to je važan element rasprave u ovom slučaju. Šakira je od početka istrage tvrdila da je imala legalan i prijavljen boravak na Bahamima.

Optužba je zasnovana na izveštajima inspektora Poreske uprave, koji su analizirali Šakirin svakodnevni život kroz posećte frizerima i kozmetičkim salonima, posete klinici Teknon tokom trudnoće sa njenim prvim detetom ili na dokumentovanim dokazima, poput iznajmljivanja studia za muzičku produkciju u blizini Barselone. Tehničari su pratili i društvene mreže umetnice, koje navodno dokazuju da je pevačica u navednim danima boravila u Španiji.

Tužilaštvo u svom podnesku navodi da je Šakira Isabel Mebarak Ripol stalno živela u Barseloni od 2012. godine, a od sledeće godine u Esplugsu, gde je sa pikeom kupila kuću. Prvo dete poznatog para, Milan, te godine je upisano u matične knjige Barselone. Kao međunarodna umetnica, Šakira je često morala da putuje u inostranstvo, ali tužilaštvo ta putovanja smatra „sporadičnim izostancima“. Sa izuzetkom njenog učešća u muzičkom programu The Voice, u Sjedinjenim Državama, reč je o „veoma kratkim boravcima“.

“Kada bi profesionalne ili slobodne aktivnosti bile završene, Šakira se odmah vraćala u Španiju”, piše u optužnici.

Kao što je već pomenuto u njenoj prvobitnoj pritužbi, tužilaštvo smatra da je umetnica koristila „korporativni okvir“ da „sakrije“ prihode koje je primala iz Trezora. Navedene kompanije – a pojedine u poreskim rajevima – bile su formalni nosioci prihoda ostvarenih profesionalnom delatnošću pevačice širom sveta. U optužnici se navodi ukupno 14 kompanija koje se nalaze na Britanskim Devičanskim ostrvima, Malti, Luksemburgu, Sjedinjenim Državama ili Panami.

Pevačica ostaje čvrsta u odbrani svoje nevinosti. On uverava da je sa Upravom za trezpr uvek pokazivala „punu spremnost za rešavanje svake nesuglasice” i da je platila, čak i pre saznanja koja je od stranaka u pravu, 17,2 miliona.