Sahrana Vlaste Velisavljevića u subotu u Aleji zaslužnih građana

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(Beta) –  Glumac Vlasta Velisavljević, koji je u 95. godini preminuo od posledica infekcije virusom korona, biće sahranjen u subotu, 27. marta u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. 

Kako je saopšteno iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), čiji je Velisavljević bio član, opelo će početi u 14.30 časova a sahrana u 15.

Komemoracija povodom smrti poznatog glumca biće održana u petak, 2. aprila u zgradi JDP. 

Velisavljević je rođen 28. jula 1926. u Beogradu.

Glumom je počeo da se bavi 1938. u pozorištu “Roda”, koje je vodila ćerka Branislava Nušića, Gita Predić.

Velisavljević je 1943. bio uhapšen i odveden je u nacistički logor Dortmund Herde, iz kojeg je uspeo da pobegne uz pomoć jednog majstora u fabrici koji mu je dao nemačku propusnicu, zahvaljujući kojoj je uspeo da stigne nazad u Beograd.

Posle rata, sa nekoliko drugova pokušao da pobegne u Ameriku, ali je bio uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji.

Proveo je i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. godine pošto, kako je govorio, nije želeo da izda kuma, pukovnika u JNA, kojeg su optuživali da je staljinista.

Kada je donet zakon o rehabilitaciji, podneo je zahtev i rehabilitovan je kao zatočenik Golog otoka.

Prilikom hapšenja bio je student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, na kojoj je kasnije i diplomirao, u klasi Mate Miloševića u kojoj su bili i Olivera Marković, Đuza Stojiljković, Pepi Laković, Mihailo Viktorović.

U kasnijoj glumačkoj karijeri ostvario je čak 350 uloga u pozorištu, filmu i televiziji.

Najpoznatija pozorišna uloga je iz predstave Buba u uhu, koju je više od 1.600 puta igrao na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Bio je doživotni počasni član JDP.