Sada i zvanično: NBA liga se nastavlja danas, veliko saopštenje igrača i tri zahteva

0
Profimedia

Posle sastanka igrača, trenera i čelnika klubova dogovoreno je da se plej-of NBA lige nastavi u subotu.

NBA liga i udruženje igrača objavili su zajedničko saopštenje u kom su naveli da je jednoglasno dogovoreno da se nastavi takmičenje.

Saopštenje prenosimo u celosti.

“Juče smo imali iskren, emotivan i produktivan razgovor između igrača, trenera i vlasnika timova o narednim koracima u zajedničkoj borbi za socijalnu pravdu i rasnu jednakost. Sastanku su prisustvovali predstavnici igrača i timova svih 13 klubova koji su u Orlandu. Sve strane složile su se da plej-of NBA lige bude nastavljen 29. avgusta, pošto je dogovoreno da će liga zajedno sa igračima raditi na izvršavanju sledećih ciljeva:

1. NBA i njeni igrači dogovorili su se da će odmah osnovati udruženje koje će se baviti socijalnom pravdom, a čiji će deo biti predstavnici igrača, trenera i vlasnika. Udruženje će se baviti širokim spektrom pitanja, uključujući glasanje, promovisanje građanskog aktivizma i zalaganje za značajne reforme policije i sudstva.

2. U svakom gradu u kome franšiza poseduje arenu, sarađivaće se sa lokalnim zvaničnicima kako bi se dvorane pretvorile u izborna mesta na predstojećim izborima. Na taj način bi se omogućila bezbedna lokacija za glasanje u vreme pandemije koronavirusa. Ukoliko to ne bude moguće, naći će se druga namena arenama u vezi sa izborima.

3. Liga će sarađivati sa igračima i partnerima na stvaranju i reklamnog materijala koji će se emitovati tokom svake utakmice plej-ofa, a koji će promovisati građanski aktivizam i koji će podizati svest o mogućnostima birača.

Ove obaveze nadovezuju se na višemesečni rad u stvaranju bezbednog okruženja za nastavak NBA lige, pokretanje platforme na kojoj se promoviše socijalna pravda, kao i osnivanje NBA Fondacije koja za cilj ima ekonomsko osnaživanje zajednice afroamerikanaca, navodi se u saopštenju.”

Podsećamo, NBA liga je prethodno odlučila je da odloži sve utakmice plej-ofa pošto su Milvoki Baksi odbili da izađu na teren i odigraju peti meč prve runde plej-ofa protiv Orlando Medžika.

Razlog za takvu njihovu odluku bio je novi primer policijske brutalnosti u Sjedninjenim Američkim Državama – ranjavanje Džejkoba Blejka u Viskonsinu.