“SAD zna za finansiranje firmi sa crne liste na severu Kosova”

0
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

(Beta) – Sjedinjene Američke Države su upoznate sa izveštajima prema kojima se iz budžeta Srbije finansiraju firme sa severa Kosova koje se nalaze na listi američkih sankcija, rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu.

“Sjedinjene Države ozbiljno shvataju sve navode o materijalnoj podršci sankcionisanim entitetima”, navodi se u odgovoru neimenovanog portparola Stejt departmenta.

U odgovoru se međutim ne precizira šta bi u vezi sa navodima o budžetskom finansiranju 13 građana srpske nacionalnosti, kao i 20 firmi povezanih sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, trebalo da učine vlasti Srbije, niti da li se može očekivati reakcija SAD.

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji se u javnosti Srbije i Kosova povezuju sa brojnim nelegalnim poslovima i istovremeno su među osumnjičenima za ubistvo političkog lidera Srba sa Kosova Olivera Ivanovića, na udaru američkih sankcija našli su se u decembru 2021, navodi VoA.

Veselinović je tada označen kao vođa organizovane kriminalne grupe i jedna od najkorumpiranijih osoba na Kosovu, a Radoičić kao njegov zamenik.

Informacije o tome da Srbija plaća milione evra pojedincima i firmama sa severa Kosova, povezanim sa Veselinovićem i Radoičićem, koji se nalaze na listi američkih sankcija, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE) 25. jula.