SAD započele treću fazu ispitivanja potencijalne vakcine protiv korone: “Procena efikasnosti u oktobru”

0
Foto: Profimedia

U SAD je počela treća faza kliničkih testova eksperimentalne vakcine Nacionalnih instituta za zdravlje i kompanije “Moderna”, tokom koje se utvrđuje da li je bezbedna i efikasna u sprečavanju simptoma koronavirusa posle dve doze. Reč je o poslednjoj fazi pre odobrenja globalnih regulatora, prenosi Blic.

Da li je vodeći američki kandidat za vakcinu protiv koronavirusa efikasan mogli bismo da saznamo već u oktobru, rekao je Stefan Bansel, direktor “Moderne” u intervjuu za “Biznis insajder”.

On je otkrio kalendar narednih koraka koji, ukoliko sve bude teklo po planu, čekaju kompaniju na putu do pronalaska vakcine i njenog dostavljana do ljudi.

U ponedeljak je “Moderna” dozirala potencijalnu vakcinu prvim dobrovoljcima u ispitivanju na 30.000 ljudi. Glavni test će se smatrati uspešnim ako dve doze uspeju da spreče infekciju.

Međutim, kada će se to tačno znati zavisi od dve ključne promenjive – koliko brzo istraživači uspeju da vakcinišu 30.000 volontera i koliko će njih reagovati u oblastima u kojima se virus širi brzo i nekontrolisano.

“U najboljem scenariju, ukoliko sve bude teklo po planu, značemo da li je vakcina efikasna u oktobru”, rekao je Bansel.

Kako je dodao, ako istraživači naiđu na neočekivane probleme i prepreke, ispitivanje će biti zaključeno u novembru, a u najgorem slučaju to bi mogli da budu decembar ili početak januara.

I ostali vodeći kandidati u trci za vakcinu predviđaju sličan “tajmlajn”. Vakcine koje razvijaju “Astra Zeneka” i “Fajzer” započinju treću fazu testoranja u Americi i očekuju konačne rezultate početkom jeseni.

Po proceni Bansela, postoji između 75 do 80 odsto verovatnoće da vakcina bude efikasna.

Rani rezultati testiranja na ljudima bili su obećavajući i sugerišu da je vakcina pouzdana i efikasna, jer je uspela da izazove imunološki odgovor za odbranu od virusa.

Međutim, naučnici u ovoj fazi i dalje ne razlikuju koja faza imunog odgovora je ključna za zaštitu, zbog čega se testiranje nastavlja.

Američki regulatori su priznali da vakcina mora da bude efikasna u bar polovini slučajeva da bi dobila dozvolu.