SAD traže oslobađanje američkih građana: Kako je protekao prvi razgovor Blinkena i Lavorva od početka rata u Ukrajini?

0
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

(Beta) – Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da je razgovarao telefonom sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom o oslobađanju dvoje američkih državljana iz zatvora u Rusiji.

Blinken je rekao da je u razgovoru tražio da Rusija da prihvati ponudu Vašingtona za oslobađanje američke košarkaškice Britni Grajner i bivšeg marinca Pola Vilana.

Šef američke diplomatije nije naveo šta je Lavrov odgovorio na ono što je Blinken u sredu nazvao “značajnom ponudom” Rusiji za oslobađanje američkih državljana.

Osobe upoznate sa američkom ponudom navode da ona podrazumeva razmenu Grajner i Vilana za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, osuđenog u SAD, navodi Asošiejted pres.

Blinken i Lavrov nisu razgovarali otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Grajner, osvajačica dve zlatne olimpijske medalje, uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo po optužbi da je u njenom prtljagu pronađeno ulje kanabisa. Ako bude osuđena, preti joj do deset godina zatvora.

Vilan je 2020. osuđen u Rusiji na 16 godina zatvora za špijunažu, a američka vlada opisuje optužbe protiv njega kao lažne.

Rusija je godinama izražavala interesovanje za oslobađanje Buta, koji je 2012. osuđen u SAD na 25 godina zatvora po optužbi da je planirao ilegalnu prodaju oružja vrednog više miliona dolara.