SAD odobrile novu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti 675 milona dolara

0
EPA/LARRY W. SMITH

(Beta) – SAD će isporućiti Ukrajini novu vojnu pomoć u vrednosti 675 miliona dolara, objavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin (LLoyd Austin), na otvaranju sastanka saveznika u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj. 

“Danas konstatujemo očigledan uspeh naših zajedničkih napora na bojnom polju”, rekao je Ostin otvarajući sastanak saveznika Ukrajine, namenjen dogovaranju o vojnoj pomoći Kijevu, prenosi agencija Frans pres. 

On je rekao da je predsednik SAD Džo Bajden juče odobrio najnoviju tranšu američke pomoći. Rekao je da paket uključuje haubice, artiljerijsku municiju, Hamvije, protivtenkovske sisteme i druga orudja i opremu, prenosi AP. 

Saveznici Kijeva sastaju se danas u Nemačkoj da nastave usaglašavanje vojne pomoći Ukrajini koja od prošle nedelje vodi kontraofanzivu na jugu zemlje da izbaci ruske snage.

Peti sastanak Kontakt grupe o ukrajinskoj odbrani, koji se održava na poziv američkog ministra odbrane Lojda Ostina u američkoj bazi Ramštajn, na zapadu Nemačke, treba da pokaže “jedinstvo i solidarnost” saveznika Ukrajine, rekao je uoči sastanka načelnik generalštaba vojske SAD general Mark Mili.

Predstavnici više od 40 zemalja i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg  razgovaraće, izmedju ostalog, o izazovima koji sukob stvara oko proizvodnje oružja.

Ukrajina od prošle nedelje vodi kontraofanzivu na jugu zemlje i predsednik Volodimir Zelenski je više puta rekao da želi da povrati sve oblasti pod ruskom okupacijom, uključujući Krim, koji je Rusija pripojila 2014. godine. On je sinoć rekao da je u Harkovksoj oblasti povraćeno više mesta, ne navodeći koja.

Ukrajina je iscrpla sve svoje naoružanje ruske proizvodnje i njena odbrana je sada potpuno zavisna od zapadne vojne pomoći. 

S druge strane Rusija se okrenula Severnoj Koreji za kupovinu veliki količina raketa i artijerijskih projektila, prema navodu iz Vašingtona. 

Ostin je rekao danas da je “rat u još jednom ključnom trenutku”, prenosi AP.

Rekao je da se lice rata menja kao i misija Kontakt grupe za odbranu i da saveznici moraju da se razvijaju kako se bude razvijala borba. 

Sastanku prisustvuje generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ukrajinski ministar odbrane kao i zvaničnici iz saveničkih zemalja. 

“Radićemo zajedno da obučimo ukrajinske snage na duge staze. Radićemo zajedno da integrišemo ukrajinske kapacitete i ojačamo njene zajedničke operacije na duge staze. Radićemo zajedno da unapredimo industrijsku bazu naše odbrane da odgovorimo ukrajinskim potrebama na duge staze i radičemo zajedno na proizvodnji i inovaciji da odgovorimo ukrajinskim poterbama za samoodbranu na duge staze”, rekao je Ostin.

SAD, koje su prvi snabdevač vojne pomoći Ukrajini, do sada su obećale da će obezbediti razno oružje u vrednosti od 13,5 milijardi dolara, medju kojim su protivtenkovske rakete Džavelin, artiljerijska orudja i projektili koji su u skladu sa artiljerijskim sistemima NATO.