SAD o ustoličenju Joanikija: “Bezbednost građana iznad svega. Ohrabrujemo saradnju…”

0
Screenshot/YouTube/TV Hram

(Beta) – Američke vlasti izrazile su zabrinutost zbog “zaoštravanja retorike” u vezi sa ustoličenjem mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija.

“Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbednost građana bude iznad svega”, naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta, preneo je danas Glas Amerike.

Stejt department ocenio je da je Crna Gora “dugo prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja” i da bi svi “građani trebalo da urade svoj deo da poštuju tu ponosnu tradiciju”.

“Pozivamo sve, građane, političke i verske lidere, da rade na smirivanju tenzija”, rekao je portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, SAD podržavaju verske slobode, uključujući i pravo pojedinaca da slobodnu praktikuju svoju vjeru. SAD takođe podržavaju slobodu izražavanja, kao što je pravo na mirno okupljanje

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je sinoć da država garantuje da će bezbednosna situacija biti mirna i nakon 5. septembra za kada je zakazano ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Veliki broj građana okupio se nedavno na Cetinju u znak protesta protiv ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru. Organizatori protesta, grupa građana, traže da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru, sedištu Mitropolije.