SAD i Velika Britanija pozvale Srbiju pred Savetom bezbednosti da izruči Hagu Jojića i Radetu

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – SAD i Velika Britanija danas su pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) izrazile zabrinutost zbog nesaradnje Srbije sa naslednikom Haškog tribunala i pozvale Beograd da izruči bivše poslanike Srpske radikalne stranke (SRS).

Na sednici SB UN, na kojoj su redovan izveštaj podneli predsednik međunarodnog suda u Hagu Karmel Ađijus (Carmel Agius) i glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz), predstavnik SAD je izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog nesaradnje Srbije sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove.

“Srbija ima obavezu da sarađuje sa Mehanizmom i pozivamo je da postupi po nalogu tog suda, da uhapsi i izruči bivše poslanike Srpske radikalne stranke, Petra Jojića i Vjericu Radetu”, kazao je američki diplomata.

On je ukazao i na problem negiranja genocida i na pojavu murala u Beogradu sa likom nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog u Hagu za genocid i zločine protiv čovečnosti.

Predstavnik Velike Britanije je pozvao Srbiju “da se povinuje naređenju Mehanizma”.

“Žao nam je što Srbija nije isporučila Petra Jojića i Vjericu Radetu posle više zahteva Mehanizma. Pozivamo je da to učini bez daljeg odlaganja”, kazao je britanski diplomata.

Dodao je da je veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo, navodeći da je taj fenomen vidljiv u mnogim oblastima Zapadnog Balkana, uključujući Beograd, gde se na fasadama nalaze murali sa likom Ratka Mladića.

I predstavnik Norveške je osudio neizručenje Jojića i Radete Hagu, navodeći da Srbija time šalje lošu poruku svetu.

Zbog odbijanja da uhapsi Jojića i Radetu, predsednik Mehanizma Ađijus Srbiju je do sada tri puta prijavio Savetu bezbednosti UN. Njih je Haški tribunal 2012. optužio da su pretnjama, ucenama i mitom uticali na svedoke optužbe u haškom procesu protiv lidera radikala Vojislava Šešelja. Vlasti Srbije od 2015. godine odbijaju da uhapse i izruče Jojića i Radetu u Hag.

Stalne članice SB UN danas su iznele različita viđenja uloge i opravdanosti postojanja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Dok su predstavnici zapadnih zemalja pružili punu podršku radu tog suda, Rusija je kritikovala izostanak aktivnosti na okončanju njegovog rada.