SAD blokiraju zajedničku izjavu Saveta bezbednosti, Izrael uporno bombarduje Gazu

0
JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Izraelske snage nastavile su masovne vazdužne udare na Gazu dok raste međunarodni pritisak da se obustave sukobi. SAD su tri puta blokirale zajedničku izjavu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se i od Izraela i Plestinaca traži hitno primirje.

Izraelska vojska je saopštila da je pogodila 15 kilometara duge tunele koji koristi Hamas. Izraelski ratni avioni izveli su i novu seriju jakih vazdušnih udara na nekoliko lokacija u gradu Gazi a na meti napada bile su i kuće Hamasovih komandanata.

Eksplozije su potresle grad od severa ka jugu u napadu koji je bio jači i duži od prethodnih u kojima su u nedelju ubijena 42 Palestinca. U ranijim izraelskim vazdušnim napadima srušene su tri zgrade u Gazi.

U zajedničkoj izjavi Saveta bezbednosti obe strane se kritikuju zbog dugotrajnog nasilja i traži se hitna obustava sukoba. Međutim, kako navode Tajms of Izrael predstavnica SAD u Savetu bezbednosti UN blokirala je tri puta usvajanje te izjave.

Prvobitan predlog zajedničke izjave predložile su Norveška, Tunis i Кina dok predstavici SAD nisu komentarisali izjavu. Članovi Saveta bezbednosti imaju vremena da do ponedeljka u podne izađu sa zajedničkim stavom i izjavom.

U međuvremenu, izraelske snage su nastavile sa bombardovanjem Gaze gađajući, kako kažu, Hmasova uporišta, uključujući i podzemne tunele.