“Sačuvan je američki ideal i to je važnije od toga da li će biti smenjen”: Zašto je važan impičment, kako god se završilo…

0
Foto: Profimedia

U sredu je u Kongresu izglasan impičment za Donalda Trampa i odluka o “iseljenju predsednika iz Bele kuće” trebalo bi da bude potvrđena pred Senatom. Ipak, s obzirom na to da u tom telu većinu imaju republikanci, izvesno je da na kraju neće doći do opoziva američkog predsednika i da će nakon svega on proglasiti pobedu i krenuti u izbornu kampanju.

Međutim, zašto je sve što se događa prethodnih nedelja važno, pita se kolumnista Gardijana Endrju Goutorp.

Značaj čitavog procesa može se gleda iz ugla kratkoročnih interesa i iz istorijskog ugla.

Prema pisanju britanskog lista mnogo je značajniji ovaj drugi ugao.

U Sjedinjenim Državama postoji taj “američki ideal” o tome kako bi država trebalo da funkcioniše i važno je da u istoriji ostane zapisano da ni u 2019. godini Amerikanci nisu dozvolili da taj ideal bude narušen.

Goutorp piše i da je taj ideal pun paradoksa, ali da ga čine dva važna elementa: građanska hrabrost za borbu protiv ugrožavanja građanskih prava i američki institucionalizam – sistem državnih organa koji sprečava tiraniju.

I niko nije iznad tog ideala.

U ovom slučaju je dokazano da je predsednik SAD zloupotrebio svoj položaj, kako bi zarad ličnih interesa, vršio pritisak u polju američke spoljne politike.

Želeo je da oslabi Bajdena pokretanjem postupka protiv njega u Ukrajini i za to je koristio svoj odnos sa ukrajinskim premijerom. Vršio je pritisak i to je nedopustivo, piše Majkl Fuhs za Gardijan.

Ovaj kolumnista britanskog lista smatra da čitav dosadašnji proces nije dovoljan i da je neophodno da Senat tokom “suđenja” predsedniku i kazni njegovu zloupotrebu.

Svaki drugačiji ishod, smatra Fuhs, bio bi potpuno pogrešan. On ističe da nije u pitanju Ukrajina jer to i nije Trampov prvi propust, već činjenica da je Tramp pokazao tendenciju da “u pitanje dovede nacionalnu sigurnost zarad ličnog interesa”.

Da bi njegov boravak u Beloj kući zaista bio skraćen, potrebno je da 20 konzervativaca – toliko ih je više u Senatu – stane uz demokrate i tako većinski presudi u korist Trampove štete.