“Sa Vučićem sam pričao o konačnom sporazumu, o recipročnom priznanju”: Tači o sastanku u Beloj kući

0

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je njegov sastanak u ponedeljak uveče s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beloj kući u Vašingtonu bio korektan, konstruktivan, “bez nečeg posebnog”.

Rekao je da su razgovarali “o neophodnosti mirovnog rešenja pitanja između Kosova i Srbije i o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma”.

“Pokazana je dobra volja da stvari idu napred u interesu dve države, kao što je to bio slučaj sa sporazumima o avionskoj i železničkoj liniji, o autoputu, ali i o pitanjima koja bi mogla da budu od zajedničkog interesa, više u ekonomskom nego u političkom smislu”, rekao je Tači za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tači je rekao da je sastanak koji je sazvao specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za mirovne pregovore Kosova i Srbije, Ričard Grenel, a bio je i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan, bio “sastanak dobre volje u angažovanju SAD da se pitanja dobrosusedskih odnosa Kosova i Srbije okončaju jednom zauvek”.

On je naveo da “kraj dijaloga mora da se desi što je pre moguće, jednim konačnim sporazumom koji podrazumeva recipročno priznanje – ni manje ni više od toga, pod aktuelnim teritorijalnim integritetom”.

“Ceo taj proces će pomoći ubrzanju puta Kosova u NATO i EU, kao i članstvu Kosova u UN. Nemamo vremena za gubljenje. Ne možemo da čekamo na ostale adrese, kao što je to slučaj sa Evropskom unijom. Sada imamo ponudu iz Vašingtona i treba da idemo napred”, rekao je Tači.

Na pitanje koja je to ponuda Vašingtona, Tači je istakao da su SAD priznale Kosovo kao nezavisnu državu, da se sa SAD “radilo na oslobađanju i nezavisnosti” Kosova, a da je “ponuda SAD mir, stabilnost, razvoj i integracija u NATO i EU”.

Predsednik Kosova je rekao da na sastanku u Beloj kući nije bilo reči o specifičnim pitanjima.

Ponovio je da je to bio sastanak orijentisan ka “mirnoj i normalnoj budućnosti između dve zemlje i dva naroda”, time što su obe strane ocenile “rukovodeću ulogu SAD i predsednika Trampa, te dinamiku i vođstvo ambasadora Grenela”.

“Nadam se da će u sledećim etapama biti orijentacija kada je u pitanju suština, ali i rokovi. Ono što sada mogu da kažem, jeste da je sastanak bio dobre volje, simbol slanja poruke mira za Kosovo, Srbiju i Zapadni Balkan, te posvećenosti američke odlučnosti da vodi ovaj osetljiv proces u cilju mira za ceo Zapadni Balkan”, rekao je Tači za RSE.

On je dodao da današnji sastanak još jednom potvrđuje posvećenost i podršku SAD Kosovu, “posvećenost predsednika Trampa da pokrene pitanja napred jednom novom dinamikom”.

“SAD su nada, optimizam i vera za građane i institucije Kosova. Stoga, treba da krenemo napred rame uz rame, poštujući u potpunosti savet SAD”, naglasio je Tači.

On je dodao da “ne veruje da će neko iz političkog spektra ili građani to dovesti u pitanje”.

Tači je najavio da će u sredu ili u četvrtak o poseti SAD, i o sastanku u Beloj kući, informisati Skupštinu Kosova, i dodao da želi da ceo proces bude transparentan za institucije, političke partije, civilno društvo, medije i građane Kosova.

(Beta)