Ružić o spornoj pesmi u školi: Inspekcija da utvrdi odgovornost

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je povodom situacije koja se dogodila u osnovnoj školi “Vasa Stajić” u Novom Sadu, kada je prilikom obeležavanja završetka četvrtog razreda emitovana pesma neprikladnog sadržaja, da će nadležne službe Ministarstva izvršiti stručno-pedagoški nadzor, a postupaće i pokrajinska inspekcija kako bi se utvrdila odgovornost zaposlenih, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Kako se navodi, ministar je naglasio da su u sistem obrazovanja u Srbiji utkane demokratske vrednosti i da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ostaje dosledno u promovisanju, negovanju i ugradnji principa nediskriminacije i poštovanja različitosti u obrazovni sistem.

„Iako Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kontinuirano realizuje aktivnosti kojima škole dobijaju smernice i uče mehanizme kreiranja sigurnog i podsticajnog okruženja za sve učenike, negovanje demokratske kulture, tolerancije, empatije i poštovanja različitosti svih učesnika školske zajednice, pojava ovakvog izolovanih incidenata zahteva dodatnu intervenciju prema školi“, rekao je Ružić.

Dodaje se da je ministar podsetio da se u Srbiji celokupno osnovno i srednje obrazovanje, pored srpskog jezika, realizuje i na jezicima osam nacionalnih manjina, što je retkost u drugim zemljama i vrednost više za naš obrazovni sistem.

Ružić je naglasio da je u situacija u Osnovnoj školi “Vasa Stajić” u Novom Sadu izolovani slučaj, da nipošto ne odslikava situaciju i atmosferu u školama u Srbiji i izrazio očekivanje da se ovakve situacije neće ponoviti.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime