(Beta-AFP) – Rusko tužilaštvo zatražilo je danas 13 godina zatvora za opozicionara Alekseja Navaljnog u slučaju „prevare“ i „uvrede sudu“.

Navaljni već služi kaznu zatvora od dve i po godine. 

Tužiteljka Nadežda Tihonova rekla je da traži zatvorsku kaznu od 13 godina, prenele su ruske novinske agencije. 

Od 16. februara 45-ogodišnjem Navaljnom se sudi u okviru zatvorskog kompleksa gde se nalazi na 100 kilometara istočno od Moskve.

Istražitelji ga optužuju da je proneverio više miliona rubalja u vidu poklona datih njegovim organizacijama za borbu protiv korupcije, i za „uvredu suda“ tokom jednog od njegovih prethodnih ročišta.

Navaljni je 2020. proveo više meseci na oporavku u Nemačkoj posle trovanja nervnim agensom, za koje smatra Vladimira Putina odgovornim.

Uhapšen je u januarau 2021. po povratku u zemlju iz Nemačke i osudjen na dve i po godine zatvora za stari slučaj pronevere koji potiče iz 2014. godine. Ta presuda izazvala je brojne osude na zapadu i sankcije protiv Moskve.

U junu 2021. sud je označio njegove glavne organizacije kao „ekstremističke“, što je dovelo do njihovog zatvaranja i sudskog gonjenja brojnih njihovih aktivista. Veliki broj njih je od tada otišao u izganstvo.

Navaljni se nedavno izjasnio protiv ofanzive ruske vojske u Ukrajini i poziva svoje pristalice da demonstriraju za mir uprkos rizicima od hapšenja i sudskog gonjenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.