Rusko MSP: Nerede u Crnoj Gori isprovocirali ultranacionalisti i radikali

0

(Beta) – Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je duboko žaljenje pokušajima “odredjenih krugova da iskoriste crkvenu tematiku za rasplamsavanje mržnje i za unutrašnju političku borbu” u Crnoj Gori.

Portparolka Ministarstva Marija Zaharova navela je u saopštenju, objavljenjom na sajtu tog resora, da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija proteklo uz žestoko protivljenje “lokalnih ultranacionalista i radikalnih elemenata”.

“U neredima koje su oni isprovocirali, kada su krenuli kamenje i pirotehnika, stradalo je oko 20 pripadnika policije. Ranjeno je, takodje, nekoliko inicijatora”, navela ona.

Zaharova je ocenila da je linija “stvaranja haosa, podela gradjana po bilo kom povodu, postala ‘vizit karta’ onih snaga koje ne žele da se pomire sa porazom grupe crnogorskog predsednika Mila Djukanovića, koja želi revanš radi sopstvenih interesa”.

Moskva u celini podržava izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i mitropolita Joanikija usmerene na smenjene napetosti, navela je ona.

Po rečima Zaharove, Moskva je uverena da sadašnja situacija može da se reši samo uz poštovanje Ustava i zakona, “uz direktno poštovanje legitimnog kanonskog prava SPC”.